Nezavisni stav

Nova bolnica

Svima koji su nekad bili prinuđeni da člana porodice u kolicima voze na pregled po kiši, snijegu ili poledici sa jednog odjeljenja na drugo mnogo će značiti to što u novom objektu bolnice, koja bi za 36 mjeseci trebalo da bude sagrađena u Doboju, neće morati da se strmoglavljuju s Odjeljenja pulmologije na, recimo, Neurologiju.

Možda ovaj moj primjer djeluje banalno, ali zamislite kako izgleda kada nepokretnog pacijenta spuštate niz padinu ili obrnuto, a napolju lije kiša. Ili se zapitajte kako izgleda kada u jednom danu mora taj isti pacijent da obavi pregled kod tri različita ljekara, koji ordiniraju u tri fizički odvojena i udaljena objekta. E, tek tada se može shvatiti da je stara bolnica kao zdravstvena ustanova paviljonskog tipa potpuno prevaziđena.

Dobojlije više od 60 godina čekaju da u ovom gradu bude sagrađena nova zdravstvena ustanova. Iskreno, čudi me da to nije učinjeno u ona zlatna vremena, kako ih mnogi nazivaju, misleći na socijalistički sistem jer su tada građeni značajni infrastrukturni objekti, ali, eto, valjda je trebalo skoro sedam decenija da neimari ponovo rade.

Nova bolnica će sada biti zidana na ravnom terenu, u blizini magistralnog puta, ne toliko daleko od centra grada koliko se to možda u prvi mah učini, jer ni u razvijenijim zemljama nisu bolnice tamo gdje je gužva... U centru.

Znam da će svi odmah pomenuti poplavu iz maja 2014. godine i reći da se objekat gradi u blizini Bosne, ali projektanti su poručili da su objekat digli 80 centimetara iznad zemlje, što bi trebalo da uvjeri sumnjičave. Osim što više neće biti potrebe da istovremeno guramo kolica i držimo kišobran dok kisnemo i mi i pacijent, jer će sva odjeljenja biti u jednom objektu, međusobno povezana, i uslovi kako za pacijente, tako i za ljekare i medicinsko osoblje će biti sigurno bolji. Projekat izgradnje nove bolnice predviđa i njeno opremanje, što znači da će u Doboj stići nova i savremena oprema, ali i edukaciju stručnog kadra, ljekara i medicinskih tehničara.

Sve u svemu, realizaciju kapitalnog projekta treba podržati, iako su pojedine Dobojlije na ceremoniji kojom je ozvaničen početak gradnje komentarisale da će od njega više koristi možda imati građani susjednih opština u RS i FBiH nego oni, jer svakog mjeseca nekog člana porodice ili rodbine isprate u zemlje EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije