Nezavisni stav

Objaviti rat dilerima

U proteklim godinama u BiH je zaplijenjen veći broj novih vrsta droge koje još nisu uvrštene na listu narkotika.

U praksi to može značiti sljedeće - policija uhapsi dilera te kod njega pronađe opasni stimulans ajs, koji izaziva jaku ovisnost i čije djelovanje stručnjaci opisuju kao deset puta jače i pogubnije od kokaina.

Slučaj, naravno, dobije sudski epilog, a advokat optuženog postavi pitanje: "Kako je moguće da je moj klijent na optuženičkoj klupi kada supstanca koja je kod njega pronađena, u BiH još nije uvrštena na listu droga?"

Na ovo pitanje ne bi trebalo da odgovaraju ni sudija, ni tužilac ni policajci koji su ajs zaplijenili, već nadležni na nivou BiH, koji već duže vrijeme ne proširuju spomenutu, sada već spornu listu.

Istovremeno, narko-banda je vrlo agresivna i sve je više novih opasnih narkotika koji dospijevaju na naša područja.

Dokaz za to je i nedavno zabilježen primjer u Bijeljini, gdje je zaplijenjen upravo ozloglašeni ajs, koji najdirektnije i najjače udara na mozak te ga rapidno uništava i dovodi do nepopravljive štete.

Brojke su poražavajuće. Po zvaničnim, u ponedjeljak objavljenim podacima, oko pet odsto djece uzrasta od 15 godina ima određene kontakte sa drogom. Osim toga, tokom prošle godine liječeno je 540 osoba, većinom heroinskih zavisnika starosti oko 35 godina.

Kada se na to doda da se sigurno veliki broj zavisnika uopšte ne liječi, jasno je kao dan da je narko-dilerima potrebno zadati još jači udarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije