Nezavisni stav

Obračun na domaćim rafama

Prehrambena industrija u Bosni i Hercegovini napreduje iz godine u godinu u svakom pogledu, a proizvođači su krenuli da pokore za njih najteže tržište - ono domaće.

To nije nimalo lak zadatak, jer se na njemu nalaze svakojaki proizvodi, često i sumnjivog porijekla i kvaliteta, a koji su cjenovno ispod domaćih, što je nažalost bio eliminacioni kriterijum kada je izbor potrošača u pitanju. 

Potrošači su često i zbunjeni pa tako misle da je proizvod iz Srbije ili Hrvatske domaći proizvod, dok sa druge strane mlijeko iz jednog entiteta u drugom smatraju kao uvozno.

To vješto koriste velike fabrike u okruženju, koje su uz agresivan marketing upoznate i s navikama potrošača pa im strano prodaju kao domaće. 

Na sve to tu su i veliki svjetski brendovi i igrači koji gaze konkurenciju gdje god se pojave. Standarde kvaliteta koje su uspostavili su dugo bili nedodirljivi za mnoge, pogotovo za naše proizvođače.

Međutim, i tu se stvari polako mijenjaju. Posljednji podaci pokazuju kako domaćih proizvoda ima sve više na policama i da ravnopravno pariraju stranim, što je prije nekoliko godina bilo nezamislivo.

Tako, na primjer, dominiraju na polju tijesta, pariraju u sektoru zaleđene hrane i povrća, dok na području namaza zasad nemaju adekvatan odgovor. 

Ogroman novac ulaže se u promociju, pakovanje, ali i sam kvalitet, te tako kupac konačno može da dobije domaći proizvod po evropskim standardima.

Sigurno je da veliki doprinos tome daju i domaći trgovinski lanci, koji rastu iz dana u dan, a koji su dali šansu i prostor na policama domaćim proizvodima.

Međutim, ovo bi trebalo da bude samo početak i buđenje svih u ovom lancu, a na obostranu korist. Možda je vrijeme da preuzmemo kontrolu i nad resursom kojim je zemlja prebogata - vodom. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije