Nezavisni stav

Od ponedjeljka radimo za sebe

Radnici u BiH tek od proteklog ponedjeljka počeli su zarađivati za sebe, a sve do tada radili su za porez, tačnije za državu.

Ukupno 197 dana u godini znojili su se za penzije i zdravstvo, odvajali za odbranu, javni red i bezbjednost, zaštitu životne sredine, obrazovanje, religiju, luksuzne automobile ministara i njihova putovanja i ko zna šta sve još u širokom spektru koji se hrani preko leđa radnika.

Bez bilo kakve dalje rasprave porez se mora plaćati, jer bez njega ne bi bilo ni puteva, bolnica, škola, igrališta, a i ono što bi postojalo bilo bi prljavo, neuredno i zapušteno, jer ne bi bilo novca ni za održavanje. Takav sistem bio bi jednostavno neodrživ.

Međutim, neka od najvažnijih načela oporezivanja kažu kako porez mora biti ekonomski učinkovit, fleksibilan, jednostavan za primjenu i pravedan.

Ova načela kada je BiH u pitanju u najmanju su ruku upitna.

Iz godine u godinu poreske uprave na gotovo svim nivoima ubiru rekordne prihode, ali direktnu korist od toga najmanje imaju oni koji su ga najviše prikupili, a to su obveznici.

Često ih niko ništa i ne pita, pa im tako poput akciza za gorivo jednostavno "razrežu", bez prostora za neku spremniju reakciju.

Sa druge strane, možda je vrijeme da konačno uvedemo progresivne poreske stope i napravimo pravedniji sistem, gdje bi oni koji zarađuju više podnijeli i veći teret oporezivanja. Tada bismo konačno imali i neku korist od tajkuna i bogataša.

Ipak, u pitanju je samo ideja, jer je poreski sistem svojevrsni mehanizam, koji je veoma složen i svaka promjena može u velikoj mjeri da utiče na društvene procese i život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije