Nezavisni stav

Od posla im preča bitka za glasove

Brojni bh. poslanici uveliko su se, i prije zvanične predizborne kampanje, upustili u trku za glasove, dok su posao koji im je povjeren na proteklim opštim izborima ostavili po strani.

Jedan od najboljih primjera je (ne)rad Komisije za spoljne poslove, koja ni prekjuče, nakon tri pokušaja, nije održala sjednicu, pošto je od devet članova došlo - samo troje.

Može im se da ignorišu svoje obaveze i ponižavaju one koji ih plaćaju. Ne rade kod privatnika, gdje, u nekim slučajevima, radnik slobodan dan može dobiti samo kada ženi sina.  Ne znaju oni kako je kada ih, dok su na bolovanju, zovu iz firme i pitaju kada će se vratiti na posao.

Nisu okusili patnje kada rade za dvoje, a dobijaju neredovnu platu od koje ne mogu živjeti ni pola mjeseca.

Nemaju pojma kako je kad im poslodavac, u petak ili u subotu u 16 sati, kaže da treba završiti narudžbu, tako da i sutradan moraju doći na posao. A takvih je primjera na pretek.

Dok se zaposleni u realnom sektoru kupaju u znoju na radnim mjestima, poslanici otaljavaju posao za koji su debelo plaćeni.

Da nevolja bude veća, odluke komisija često su od velikog značaja za budućnost BiH, za sve njene građane. Ali, za građane malo ko mari - oni su bitni samo u oktobru, i to svake druge godine, kada su izbori.

Zbog toga, bez ikakvog odlaganja, treba uvesti mehanizme za oštro kažnjavanje poslanika i delegata koji bez valjanog opravdanja ne dolaze na sjednice komisija. Na pare su navikli, dobijaju ih u gomilama, pa ih malo šta može zaboljeti kao udarac po džepu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije