Nezavisni stav

Odzvonilo fiktivnim tehničkim pregledima

Video-nadzor na stanicama tehničkih pregleda u Srpskoj, koji je potpuno zaživio od prvog dana ove godine, trebalo bi da uvede dodatni red u ovu oblast, ali i poveća bezbjednost saobraćaja, tvrde stručnjaci.

Činjenica je da je bilo slučajeva da se tehnički pregledi automobila, koji su uslov za registraciju, odnosno njihovo učestvovanje u saobraćaju, rađeni na način da vozilo nije ni dovezeno na kanal i detaljno pregledano.

Zbog fiktivnih pregleda samo tokom prošle godine inspekcija je zatvorila 15 stanica za tehničke preglede.

Istina, životni standard nam je jako nizak i većina nas ne može priuštiti sebi nove automobile.

Ali, niko nema pravo da tvrdi da nam se nesreće na putevima, između ostalog, ne događaju i zbog loših guma, još lošijih kočnica, dotrajalih amortizera pa, na kraju krajeva, i neispravnih žmigavaca ili stop svjetala.

U BiH godišnje u saobraćaju poginu stotine ljudi. Ako je uzrok ijedne od tih tragedija neispravno vozilo, to je već alarm za uzbunu. Jer ljudski život nema cijenu.

Činjenica je da je na našim putevima koliko hoćete krntija. Ne toliko po starosti, koliko po funkcionalnosti. Taj rizik sebi ne smijemo da dopustimo. Jer tu je pitanje života i smrti.

Tačno je, vozači-ubice su najčešće oni koji prebrzo voze, ili za volan sjedaju pijani. Ali, svaki rizik, pa i onaj koji se odnosi na tehničku neispravnost vozila, moramo svesti na minimum.

Zato je bitno da se tehnički pregledi rade po propisanim procedurama, te da zeleno svjetlo za učestvovanje u saobraćaju dobijaju samo ona vozila koja su za to ispunila uslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije