Nezavisni stav

Odzvonilo šuškanju među odbornicima

Odbornici Skupštine grada Doboj koji su umjesto za govornicom više "diskutovali" na svojim mjestima sa kolegama pored njih moraće ubuduće da nijemo sjede na parlamentarnim zasjedanjima ili da govore tek kada dobiju riječ i istu izuste kada se zvanično obrate na mikrofon.

Nema više šaputanja, šuškanja, dobacivanja jer galerija Centra za kulturu i obrazovanje, koja je silom prilika pretvorena u skupštinsku salu, minijaturna je u poređenju sa brojem osoba koje stisnute kao sardine sjede u njoj. U ovim specifičnim uslovima odbornici nikada nisu bili bliži jedni drugima jer mogu bukvalno na uho da kažu onom pored sebe šta im je volja, ali, avaj, sada su i preblizu rukovodstvu Skupštine, koje pomno prati svaki njihov pokret ustima i mjere jačinu glasa. 

Rekonstrukcija sale nekadašnjeg Doma vojske je u toku i vjerujem da odbornici željno očekuju završetak radova, a ta sala u kojoj se posljednju deceniju održavaju sjednice je znatno veća i pogodnija za ćaskanje dok se nižu tačke dnevnog reda jer isto, ukoliko ne pređe pristojne granice, uglavnom ne ometa rad lokalnog parlamenta.

Ipak, moram podsjetiti da se i u toj sali prethodnih godina moglo vidjeti i čuti svašta, bilo je gorljivih rasprava i dobacivanja na ivici incidenta, ne mogu se zaboraviti ni zaštitari koji su obuzdavali govornike, a u jednom od tih slučajeva mediji su izvukli deblji kraj jer su novinarima, ni krivim, ni dužnim, nametnute akreditacije.

Vjerujem da takvih scena neće biti do kraja mandata aktuelnog saziva Skupštine jer osim što je knjiga spala na dva slova, odnosno opozicija je na nivou statističke greške, nema šale ni sa predsjednicom Sanjom Vulić, koja je ozbiljno shvatila zadatak koji joj je nedavno povjeren i sigurno će nastojati da svoje kolege postavi na mjesto.

E, sada, ako nemaju strpljenja i ne mogu da obuzdaju svoj jezik, ostaje im mogućnost da nakratko napuste prostoriju i ispričaju se jedni s drugima ili da dok traje sjednica sa stranačkim i ostalim kolegama raspredaju sve moguće teme uz pomoć modernih tehnologija, odnosno da u tišini svojih Viber ili drugih aplikacija (ukoliko i tipkanje na telefonu ne bude zabranjeno) kažu sve što im na srcu leži, a što ne može da čeka kraj sjednice.  Tu varijantu međusobne komunikacije moraće izgleda da praktikuje i "sedma sila".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije