Nezavisni stav

Opasni otpad u BiH

Industrijski i opasni otpad u Bosni i Hercegovini uglavnom se skladišti nezakonito i mimo svih pravila koja važe u normalnim zemljama i razvijenom svijetu.

Zbog loše organizacije, nepostojanja zakona, nerada inspekcijskih organa i kojekakvih veza, gotovo da nema grada ili opštine u Bosni i Hercegovini gdje se ne mogu naći divlje deponije industrijskog, životinjskog pa i medicinskog otpada koji na kraju zapale i misle da je problem riješen. Tako će biti sve dok privatni kapital ne odluči da u recikliranju i skladištenju opasnog otpada na ekološki prihvatljiv način razvijaja biznis.

Samo privatnici, tačnije njihov interes, mogu natjerati vlasti države i lokalnih zajednica da se pozabave problemom opasnog otpada i da novac koji se danas putem raznih nameta prikupi za zaštitu životne sredine uloži u infrastrukturu, a ne u projekte od kojih samo pojedinci imaju korist.

Uvoz i skladištenje otpada iz Italije u Drvaru i Bosanskom Grahovu možda i najbolje pokazuju odnos Bosne i Hercegovine prema opasnom otpadu, ekologiji i zaštiti životne sredine. Dozvolu za uvoz 2.000 tona otpada, po svemu sudeći, dobila je firma bez ijedne reference, registrovana nekoliko mjeseci prije i to na adresi opštine Drvar, koja uopšte nije bila obaviještena da će tone i tone tog otpada završiti kod njih.

Ništa ne bi bilo sporno da se taj otpad u BiH iskoristi, reciklira i kao poluproizvod ili finalni proizvod stavi na tržište, međutim BiH od toga je udaljena decenijama i, vjerovatno, dok shvati da je upravljanje otpadom biznis, industrijski i medicinski otpad Evrope preplaviće BiH, a onda će nam za njegovo rješavanje trebati milijarde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije