Nezavisni stav

Opoziciji trebaju nova lica

Prijevremeni izbori za načelnike i gradonačelnike nekoliko opština u Republici Srpskoj pokazali su ono što svi vide, a to je da Srpska nema opoziciju, tačnije, da je sadašnja struktura ljudi koji upravljaju PDP-om i SDS-om politički nedorasla vremenu u kojem se nalazi i nesposobna da napravi bilo kakav rezultat vrijedan pažnje.

Traženjem izgovora u porazima, pričama o krađi, ucjenama, kupovini glasova, nepriznavanjem razultata izbora itd. ispadaju smiješni, a ako vjeruju da tom pričom nešto dobijaju, onda su u opasnom problemu i oni, ali i političke partije kojima pripadaju.

Republici Srpskoj, više nego ikada, neophodna je ozbiljna opozicija  s obzirom na to da se politička moć, već godinama, a naročito poslije oktobarskih izbora, opasno koncentriše oko uske grupe ljudi. Ta koncentracija moći traži ozbiljan politički odgovor, koji opozicione stranke nemaju već godinama i neće ga imati sve dok trenutna generacija opozicionih političara dobrovoljno ne ode u penziju i organizaciju prepusti nekim drugim ljudima, koji su spremni da bez "oraha u džepu" i nepristajanjem na bilo kakve trule kompromise naprave iskorak.

U SDS-u i PDP-u sva politika svela se na unutarstranačke borbe. Jedni se bave Vukotom, drugi Draškom i već mjesecima sve se vrti oko njih dvojice, što savršeno dobro odgovara strankama na vlasti, grupama koje se okupljaju "s koca i konopca", ali i pojedincima koji u normalnim zemljama i političkim okolnostima nikada ne bi bili tu gdje jesu.

Ukoliko se već danas ozbiljno ne posvete organizaciji i novim ljudima, opoziciju na lokalu 2020. godine čeka "metla", veća nego što je bila u oktobru prošle godine i poraz od kojeg se decenijama neće oporaviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije