Nezavisni stav

Oprezno s vatrom

Proljećnog krčenja njiva već s prvim suncem uhvate se najčešće starija lica, penzioneri, jer omladina sunčane dane radije voli provesti u bašti nekog kafića.

Zađete li malo izvan gradske vreve, u vazduhu ćete sigurno osjetiti dim jer mnogi penzioneri sunčane dane koriste upravo da izađu u prirodu, okrče parcele i pripreme njive za proljeće paleći korov.

Koliko samo jedna iskra koja se otme kontroli i raširi vatru može biti opasna najbolje govori podatak da su usljed nemogućnosti kontrolisanja vatre pri paljenju korova i niskog rastinja u posljednjih mjesec dana život izgubila četiri starija lica, najviše osamdesetogodišnjaka, koji su se ugušili dimom. Osim ljudskih žrtava, vatrogasci najbolje znaju šta su sve spasili, a šta im je otela vatrena stihija prouzrokovana upravo ljudskim faktorom. Vatrogasci iz svih opština daju sve od sebe da stignu pogasiti požare na svim livadama, pašnjacima, šumama i sve ono što ljudski nemar može zapaliti, a uzalud su i apeli nadležnih institucija da se vatra pali odgovorno, jer su za dan u jednoj opštini vatrogasci znali gasiti i više od 10 požara.

Krčenje njive vrlo je poželjno i ma koliko ponekad djelovalo bezazleno, bezbjedno je samo ako se svemu oprezno i odgovorno pristupa, jer nikome nije u interesu da dođe do nekontrolisanih požara koji mogu da ugroze šume, objekte i infrastrukturu ili, pak, živote, ali i donesu novčane kazne. Kako bismo olakšali i sebi i vatrogascima možemo se potruditi da nakon spaljivanja ugasimo ostatke nesagorene materije, kako bi se spriječilo njihovo raznošenje vjetrom. Osim toga, možemo se udaljiti od objekata, krošnji stabala, kao i od električnih vodova i njihovih stubova i dobro izolovati tlo na kojem se loži vatra. Poželjno je imati sredstva za početno gašenje vatre, a ne samo lopatu, kako to većina građana radi.

Strogo se uzdržimo od spaljivanja korova i loženja vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću, a za izazivanje požara predviđene su i novčane kazne. Ukoliko stvari krenu po zlu, odmah obavijestite vatrogasnu jedinicu na broj 123 ili policijsku stanicu na broj 122.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije