Nezavisni stav

Ostaje nam samo da gledamo u nebo

Poplave iz 2014. pokazale su nemoć čovjeka u naletu prirodnih nepogoda, ali i nespremnost bh. spasilačkih službi da se uhvate u koštac sa svakim većim problemom.

Najnoviji izvještaj "Procjena kapaciteta za odgovor na katastrofe i mapa puta za BiH" dokazao je da ni danas, više od četiri godine kasnije, ne možemo mnogo da se oslonimo na one koji bi trebalo da spasavaju živote i imovinu.

Nedostaju nam hiljade stručnih ljudi, a o opremi, poput skupocjenih terenskih vozila, te mašina za punjenje vreća pijeskom, suvišno je i govoriti.

Preostaje nam samo da gledamo u nebo i nadamo se da nas nikad više neće pogoditi vodena bujica kakvu smo imali u skorijoj prošlosti, niti velika suša, koja često sa sobom donosi i požare katastrofalnih razmjera.

Iako u entitetskim civilnim zaštitama tvrde da je sve pod kontrolom, demantuju ih brojke. One pokazuju da bi nam se ponovo moglo dogoditi da ljudi koji spasavaju na intervencije idu - bosi.

Naime, ukupni nedostaci za potragu i spasavanje, između ostalog, podrazumijevaju 1.798 obučenih osoba, ali i po oko 2.000 zaštitnih odijela, kaciga, maski, rukavica, čizama i cipela, te blizu 130 komandnih vozila i 220 vozila za transport osoblja.

I to je samo dio nedostataka koje treba nadomjestiti, jer fali i čamaca, agregata, pasa tragača, šatora za privremeni smještaj...

Ni za vatru nismo ništa spremniji, o čemu svjedoči podatak da nam, osim kadra, nedostaje i više od hiljadu vatrogasnih odijela i kaciga, a o vozilima, koja su i te kako skupa, da i ne govorimo.

Dakle, sistem odbrane i zaštite nam je šupalj poput švajcarskog sira, i ne smijem ni pomisliti šta bi moglo da se desi kada bi ovdje došlo do požara kakav je ovog ljeta gutao sve pred sobom u Grčkoj. Ima u BiH dovoljno para za obnavljanja voznog parka političarima, ali ne i za kadar i opremu koji spasavaju živote.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije