Nezavisni stav

Otpad na granici BiH

Institucije BiH, Republika Srpska i Federacija BiH, lokalne zajednice, udruženja građana i stručnjaci na organizovan način moraju pokušati Hrvatsku ubijediti da odustane od skladištenja radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori i pronađe novu lokaciju, mada će to biti dosta teško s obzirom na to da i sama Hrvatska nema neku alternativu.

Kao suverena zemlja na svojoj teritoriji Hrvatska može da radi šta hoće i, osim dobre volje, nijedan zakon je ne sprečava da na lokaciji koju je izabrala izgradi objekte i zbrine radioaktivni i nuklearni otpad, ali pod uslovom da ispoštuje konvencije za zaštitu životne sredine, ekološke i bezbjednosne standarde za gradnju takvih objekata. Priča da se takva skladišta ne grade uz granicu sa drugim državama jednostavno nije tačna.

Mađarska dvadesetak kilometara od hrvatske granice ima takav objekat, Švajcarska nekoliko stotina metara od granice sa Njemačkom, a i Slovenija planira gradnju skladišta za nuklearni otpad svega desetak kilometara od naseljenog mjesta u Hrvatskoj.

Trgovska gora nije slučajno izabrana i po nekim standardima koji se mogu naći na internetu, lokacije za skladištenje nuklearnog otpada treba da budu geološki stabilne, infrastrukturno dobro uvezane, slabo naseljene, da ne plave, itd..., i sve to navodno zadovoljava lokacija na granici sa Bosnom i Hercegovinom. Hrvatski mediji pisali su da je, pored ove, u opticaju bilo još nekoliko lokacija, ali da je na kraju zaključeno da će zbog postojeće infrastrukture tražiti najmanja ulaganja i najkraće vrijeme realizacije, što je jako bitno s obzirom na to da Hrvatska 2023. godine mora preuzeti svoju polovinu otpada iz nuklearke u Krškom.

Logično je i normalno da se BiH protivi izgradnji jednog takvog objekta, ali se bojim da to radi na pogrešan način. Buka, galama, prijetnje arbitražom i nekim blokadama nisu rješenje jer jedini način da se Hrvatska privoli da odustane od te lokacije je razgovor, neki politički ili ekonomski ustupak i ništa drugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije