Nezavisni stav

Pitka voda bez etničkog ukusa

Sporazum o vodosnabdijevanju koji su potpisali načelnici Sanskog Mosta i Oštre Luke Faris Hasanbegović i Dragan Stanar svjedoči da stvarni životni problemi ne poznaju političke, međuentitetske ili etničke granice.

Dvije susjedne lokalne zajednice razdvaja međuentitetska crta, a u Oštroj Luci, jednoj od najnerazvijenijih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, već godinama muku muče s problemom vodosnabdijevanja.

Zbog nedovoljne izdašnosti lokalnih vrela, oko 3.000 mještana tri najveće mjesne zajednicu u toj opštini često nema pitku vodu u slavinama, a ovaj problem je posebno izražen tokom ljetnog perioda. Prije nekoliko godina rodila se ideja da se pomoć potraži u komšiluku, preko "plota", odnosno međuentitetske granice, s obzirom na to da Sanski Most posjeduje razvijenu distributivnu mrežu i moderno postrojenje za prečišćavanje i tretman pitke vode, izgrađeno prije više godina sredstvima Evropske unije.

Načelnik Oštre Luke Dragan Stanar uputio je ovakav zahtjev institucijama vlasti u Sanskom Mostu, gdje su dali zeleno svjetlo da se krene u realizaciju projekta, a pohvalno je da su svi politički akteri u obje općine zdušno podržali ovu ideju. Također, ovaj pozitivan primjer međuentitetske saradnje prepoznale su i međunarodne donatorske organizacije, tako da već postoje čvrsta obećanja o sredstvima koja će biti neophodna da voda poteče cijevima. Grube procjene kažu kako će projekat koštati oko dva miliona maraka, a biće potrebno izgraditi oko sedam kilometara distributivne mreže između dva grada.

Ovaj primjer još je jedno svjedočanstvo kako se jednostavna rješenja velikog broja životnih problema mogu potražiti i pronaći u komšiluku; istinita je ona mudra izreka da je bolje imati dobrog komšiju nego dobru ogradu.

Možda bi i političke elite u našoj zemlji mogle slijediti ovakve primjere te prestati s praksom neprestanog generisanja političkih problema i usložnjavanja ionako teške životne situacije svih građana u Bosni i Hercegovini. Na svu sreću voda je materija bez boje, ukusa i mirisa, a nema niti etničku aromu, pa je neophodna svim ljudskim bićima bez obzira na to gdje žive i kako se zovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije