Nezavisni stav

Podrška vantjelesnoj oplodnji

Težnja mnogih ljudi je da na ovom svijetu iza sebe ostave trag, a jedan od najsigurnijih načina da dio nas nastavi da živi kada odavno napustimo svijet je da stvorimo i podarimo novi život.

San nekih bračnih parova da jednog dana svoju porodicu uvećaju i učine srećnijom prinovama, nažalost, nekada ostane samo san, jer zbog niza zdravstvenih poteškoća ne mogu prirodnim putem da začnu novi život.

Biomedicinski potpomognuta oplodnja tu uskače kao heroj i vraća san mnogima od njih da će i oni da čuju prvo bebin plač, a kasnije  dječji smijeh u svom domu.

Medicina je dosta napredovala pa se život već godinama može stvoriti i u epruvetama, ali je to postupak često samo za one dubljeg džepa.

Iako se godinama radi na pronatalitetnoj politici i borbi protiv bijele kuge u RS, potrebno je posebno pohvaliti trud grada Banjaluka da sufinansira vantjelesne oplodnje građanima ovog grada.

Tako Banjaluka ove godine u te svrhe izdvaja 100.000 KM, te će od sada pojedinačni iznos sa 2.500 KM, kako je do sada bio slučaj, biti uvećan na 4.000 KM.

Mada je pokušaj Banjaluke hvale vrijedan, i dalje se postavlja pitanje da li je ovo dovoljno, jer znamo da ponekad jedan skupi zahvat nije garant da će se novi život stvoriti.

Da bi se uspješno sprovela pronatalitetna politika, i druge opštine u RS trebalo bi da slijede dobar primjer grada na Vrbasu i ponude finansijsku pomoć parovima da jednog dana postanu roditelji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije