Nezavisni stav

Podrška za novi život

Finansiranje trećeg pokušaja vantjelesne oplodnje nova je šansa za one kojima je jedina, ali i najvažnija misija da konačno dobiju potomstvo, zbog čega je ova mjera od izuzetnog značaja.

Bez obzira na male prihode za zdravstvo te nesavjesno ponašanje mnogih poslodavaca koji izbjegavaju plaćanje doprinosa, ipak nekoliko mjera uvedenih u posljednje vrijeme uliva nadu da će domaće zdravstvo vaskrsnuti, barem kada su u pitanju prava osiguranika.

Iako su izdvajanja za zdravstvenu zaštitu u RS najmanja u regionu, uvođenje i trećeg pokušaja vantjelesne oplodnje nas približava mnogo razvijenijim zemljama, koje za zdravstvo izdvajaju znatno više.

Fond zdravstvenog osiguranja RS od 2007. godine finansira jedan postupak vantjelesne oplodnje,  od 2011. godine dva, dok će treći otvoriti nove mogućnosti onima koji čekaju na novi mali život, a koji su dosad sami finansirali novu šansu za začeće, što s našim prihodima nije nimalo jeftino.

Koliko je to važno i donosi najbolje rezultate, govori činjenica da je dosad postupkom vantjelesne oplodnje u RS rođeno 1.040 beba.

Pored toga, od prošle godine FZO RS finansira i uslugu čuvanja embriona, što su parovi ranije morali da plaćaju sami, a što im takođe olakšava.

Finansijska pomoć u zemlji s izuzetno malim primanjima veliki je iskorak, ali onima koji ne odustaju od svoje misije da na svijet donesu život jednako je važna i moralna podrška, te im je mnogo lakše kada vide da njihovu bitku potpomažu institucije.

Osim ovih mjera koje se odnose na natalitet, u praksi se takođe osjeti pomak kada je u pitanju kvalitetnija zdravstvena zaštita.

To se manifestovalo uvođenjem inovativnih lijekova za oboljele od metastatkog melanoma i karcinoma pluća, oslobađanjem od participacije svih oboljelih od rijetkih bolesti, finasniranjem više od 40 novih zdravstvenih usluga u bolnicama te s najsavremenijom radioterapijom i dijalizom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije