Nezavisni stav

Pogođeno stanovništvo ne smijemo zaboraviti

Nakon stravičnog zemljotresa koji je prije tačno dvije sedmice pogodio Petrinju, te osim u tom hrvatskom gradu i njegovoj užoj okolini, napravio štetu i na objektima u brojnim lokalnim zajednicama u BiH, sa svih strana ponuđena je pomoć stanovništvu čije su kuće oštećene ili potpuno porušene.

Prvobitan šok i strah, koji su zavladali Balkanom, pretvorili su se u solidarnost, sličnu onoj kakvu smo zabilježili 2014. godine, kada smo bili pogođeni katastrofalnim poplavama.

Činilo se da neće nedostajati novca za podizanje novih i saniranje oštećenih kuća i stanova. Podrška je stizala i od vlasti i od građana. Tih dana izgledalo je kao da će se sve brzo obnoviti.

Međutim, ubrzo je energija splasnula, a pogođeno stanovništvo, polako, počinjemo zaboravljati.

Uz stanovnike hrvatskih gradova, koji su pretrpjeli najveću štetu, kroz teške dane prolaze i građani Kostajnice, Novog Grada, Kozarske Dubice, Prijedora... Plašim se da će se ti dani pretvoriti u mjesece, jer šteta je ogromna, a mogućnosti lokalnih vlasti skromne.

Da nevolja bude veća, i zima je pokazala svoje zube. Strah od svakog novog podrhtavanja tla u kombinaciji s hladnim danima te neizvjesnom budućnošću obrušio se na leđa građana pogođenih opština i gradova.

Vrijeme je da se mi koji spavamo u svojim toplim kućama zamislimo kako je tim ljudima. Neki od njih moraće kuće zidati od temelja.

Moramo im pomoći. Svi zajedno. Vlast mora pronaći dodatni novac, ali i svaki pojedinac među građanima može dati nešto od sebe. Građani pogođenih područja ne smiju biti zaboravljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije