Nezavisni stav

Policijski čas

Bahati Banjalučanin, koji je, u vrijeme dok je trebalo da bude u izolaciji, prekršio i tu mjeru, i policijski čas, i zakon kojim je propisano da ne smije pijan voziti, razoružao je sve one koji su tvrdili da su prestroge mjere vlasti u borbi protiv virusa korona.

Istina, brojne zapadnoevropske zemlje nisu (bar ne još), zabranile kretanje građana u noćnim satima, ali treba biti pošten i reći da je u takvim, uređenijim sistemima, stanovništvu dovoljno izdati preporuke. I one se poštuju.

Rođaci iz Švajcarske ispričali su mi da je kod njih zabranjeno grupisanje, te da je preporučeno da se naveče ne izlazi, tako da su im ulice u večernjim satima puste, iako policijski čas nije uveden.

Šta bi se desilo kad bi kod nas mjere bile na bazi savjeta i preporuka? Ubijeđen sam, recimo, da bi brojni naši kafići danas bili puni, da nije donesena odluka da se privremeno zatvore.

Tačno je, zbog ovih nepopularnih mjera ispaštaju sve privredne grane, ali ako ćemo birati prioritete, zdravlje mora biti na broju jedan.

Istina je, takođe, da su pred nama ključni dani u borbi protiv virusa, koji je na noge podigao cjelokupnu stručnu javnost. U tim danima moramo se ponašati odgovornije nego ikad, ako želimo da nam se ne desi scenario onih zemalja koje svakodnevno broje žrtve.

Ne, nije prijatno svako veče biti u četiri zida. Ali, da, proći će i ova muka, kao što su i sve dosad.

Budemo li se pridržavali preporuka struke, danak pošasti od koje strahuje zemaljska kugla smanjićemo na minimum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije