Nezavisni stav

Polovina stana kao svadbeni poklon

Umjesto veš-mašine, pegle, miksera, špajz servisa ili jorgana, jastuka i ćebadi, deset mladih bračnih parova će kao svadbeni poklon od Gradske uprave Doboj dobiti skoro polovinu ili tri četvrtine učešća u kupovini stana.

Odvojiti se od roditelja i ne biti podstanar želja je svih parova koju nakon stajanja na ludi kamen žele ostvariti, pa kada svadbena zvona utihnu i fotografije s veselja se postave na društvene mreže, počinje realan život.

 Mladići i djevojke koji još nisu zagazili u četvrtu deceniju svog života, a od 11. septembra su se pred Bogom i narodom zakleli na vječnu ljubav, sada očekuju potpisivanje ugovora i useljenje u nove stanove. Oni su već spremni, poručili su iz Gradske uprave, koja na ovaj način pokušava da spriječi odlazak Dobojlija u zemlje EU. Sada mladencima ostaje da biraju namještaj i bijelu tehniku, i novac koji su dobili od rodbine i prijatelja pametno ulože u opremanje svojih kvadrata, koje će ipak morati otplaćivati kreditima.

 Dok nam se ne pruži prilika da ih upoznamo i pitamo ih za koju od dvije varijante kupovine stana su se opredijelili (biraju mjesto stanovanja i učestvuju sa nešto više od polovine novca ili gradu prepuštaju da im odredi gdje će živjeti, ali manje se zadužuju, trideset procenata), ostaje nam da analiziramo brojke, odnosno činjenicu da se na prvi javni poziv za sufinansiranje kupovine stotinu stanova prijavilo 12 parova.

 S obzirom na to da je starosna granica za stupanje u brak odavno premašila 30 godina, možda se nije moglo ni očekivati da broj aplikanata bude veći, jer se momci i djevojke u svojim dvadesetim teško odlučuju da sviju ljubavno gnijezdo, pogotovo oni koji su se odlučili da školovanje nastave na nekom od fakulteta.

 Međutim, pretpostavljam da su neki parovi koji su u roku završili visoko obrazovanje i mogu se pohvaliti stabilnim poslovima i redovnim primanjima, i spremni su da u bračnoj zajednici provedu ostatak života, požurili da zakažu vjenčanje kako bi ispunili uslove da dođu do stana, a da se ne zadužuju do sudnjeg dana.

 Činjenica da se prijavio i jedan par koji je prešao starosnu granicu pokazuje da svoju kućicu i svoju slobodicu priželjkuju i supružnici kojima kao u pjesmi lete tridesete ili im stižu i četrdesete, ali plaćaju kiriju ili žive u zajednici sa roditeljima, koja je u 21. vijeku, sviđalo se to nekom ili ne, prevaziđen oblik kolektivnog života.

 Bilo kako bilo, ključevi 10 stanova uskoro će biti uručeni, ostalo je još 90.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije