Nezavisni stav

Pomoć iz Srbije

Iako su Trebinjci po prirodi malo sujetan svijet, ponosan na svoju duhovnost i pripadnost mediteranskom i kontinentalnom podneblju, u srijedu je ovaj grad zaista bio centar regiona, jer su dvije srpske vlade, Republike Srbije i Republike Srpske, zasjedale upravo u ovom gradu.

Ono što je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović kazao u neobaveznom razgovoru s novinarima, preneseno je u medijima sa obje strane Drine - da je u pitanju istorijska sjednica i istorijski skup, ako ne za region, a ono za istočnu Hercegovinu zasigurno, jer je, osim brojnih potpisanih memoranduma i sporazuma, zasjedanje iznjedrilo 16 zaključaka za dobrobit obje strane.

Ono što se znalo i što se u Trebinju i Republici Srpskoj i podrazumijeva, ovoga je puta gromoglasno izgovarano u prepunom Gradskom parku, ispred zgrade "Elektroprivrede RS", čak i na magistralnom putu M-20 u blizini vrtića "Srbija", koji je Trebinju darovala Republika Srbija, gdje su, na svakom od ovih mjesta, brojni okupljeni građani klicali "Živjela Srbija", "Mi smo za Srbiju".

Sastanak dvije vlade, nakon koga su se obratile premijerke Ana Brnabić i Željka Cvijanović, kod običnog je svijeta ostao u sjeni, jer su mnogi izašli na ulice da pozdrave dvije premijerke jednog naroda, a mnogi od njih su se odvažili da im priđu i na ulici pružaju ruke.

Dvije premijerke i njihovi ministri su se oko svega jednoglasno složili, pa su i njihova žaljenja, kao i novinarska pitanja, bila usmjerena samo na jedan problem - most "Bratoljub" između Bratunca i Ljubovije, koji spaja dvije teritorije jednoga naroda.

Premijerke, nažalost, nisu imale samo odgovor na pitanje kada će most zaista biti stavljen u funkciju, jer se to tiče Savjeta ministara BiH i imovinsko-pravnih odnosa, na šta, kako je i nakon sjednice dvije vlade rečeno, srpski narod sa obje strane Drine, nažalost, ne može uticati.

Drina, ipak, kako je rečeno, nikako i nikada nije bila prepreka za spajanje Srba, pa su i premijerka Brnabić, ali i ranije predsjednik Vučić, bili odlučni u porukama da će Srbi iz Srbije uvijek pomagati Srbe iz Republike Srpske, u koju su, kako je i ovom prilikom rečeno, uložili 21,5 miliona evra.

"Ako ni zbog čega drugog, onda je ova sjednica bila istorijska zbog ovolike pomoći koju imamo od Srbije i od koje uvijek dobijamo uvjerenja da će to tako i u budućnosti biti", kazao je gradonačelnik Luka Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije