Nezavisni stav

Posljednji ekser na mrtvački sanduk

Poljoprivredni sektor je pred kolapsom i, nažalost, sve je izvjesnije da će se obistiniti zloslutna najava poljoprivrednika od proljetos "o posljednjem čavlu na kovčegu poljoprivrede".

Jedino pogrešno u toj izjavi je bilo da će tome kumovati adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Sad je sigurno da je adaptacija SSP-a udarila "prvi čavao", a da su suša i požari koji cijelo ljeto bjesne širom BiH zakucali "zadnji čavao" na "mrtvački sanduk poljoprivrede BiH".

Čini se da je najviše pogođen stočarski sektor, jer su trava i  kukuruz izgorjeli, a stoka troši hranu koja je spremana za zimu.

Kažu poljoprivrednici i stočari da je najteže u planinskim područjima jer je  usljed vrućine presušila većina prirodnih planinskih izvora sa kojih su se napajale obližnje farme i poljoprivredna dobra.

Nekoliko velikih farmi je zatvoreno, a teško da će onaj ko jednom zatvori farmu i proda krave ponovo krenuti u taj posao.

Poljoprivrednici iz oba entiteta tražili su da entitetske vlade i Vijeće ministara BiH proglase stanje elementarne nepogode, ali su zvaničnici ostali nijemi na njihove vapaje.

Državni parlamentarci su ove sedmice pokrenuli inicijativu da se zaduži Vijeće minsitara BiH da napravi plan  koji će pomoći  poljoprivrednicima i spasiti domaću proizvodnju, ali to će biti teško sad kad su gubici milionski i kad farmeri trpe nesagledivu štetu iz koje će teško biti izvući se i sanjati o oporavku.

Stoga građane BiH očekuju veoma teške jesen i zima, jer će  voće, povrće, meso mlijeko i  sve prerađevine od mlijeka i  mesa biti znatno skuplji, a i ono što budu koristili, biće sumnjivog kvaliteta i porijekla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije