Nezavisni stav

Prevencijom do sigurnije vožnje

Goran Lajić
Goran Lajić

​Iako je većina saobraćajnih nesreća uzrokovana prekoračenjem brzine te konzumacijom alkohola i opojnih sredstava, saobraćajke se često događaju i zbog tehničke neispravnosti vozila, na šta je posebno potrebno obratiti pažnju prije polaska na duža putovanja.

Dolaskom ljeta i godišnjih odmora raste i saobraćaj na putevima pa Automoto savez RS, u saradnji s Ministarstvom saobraćaja i veza RS, MUPom RS, automoto društvima i Agencijom za bezbjednost saobraćaja RS, organizuje besplatne tehničke preglede u toku ove sedmice.

Ovaj potez je svakako koristan. Prvog dana besplatne kontrole u Banjaluci je bio veliki odziv, a vozila su bila prilično ispravna. Najčešće nepravilnosti koje su uočene su s kočionom tečnošću i svjetlosnosigurnosnim uređajima, na šta vozači ne obraćaju pažnju, ali ovi problemi mogu dovesti do fatalnih posljedica.

Smatram da će dobar i savjestan vozač svakako obratiti pažnju na stanje svog automobila, pa ne čudi podatak da su dosad pregledana vozila bila prilično ispravna. Potrebno je djelovati na one nesavjesne, koji, bez obzira na bilo kakve besplatne akcije, ne vode brigu o svom autu.

Ekonomska situacija sigurno diktira i stanje tehničke ispravnosti, pa se tako pojedini vozači, iako su ovi pregledi besplatni, ne odlučuju da pregledaju svoja vozila, jer će im potencijalni kvar napraviti dodatne troškove. Apelujem na vozače, posebno nesavjesne, da iskoriste ovu akciju i mogućnost besplatnog tehničkog pregleda, te da otklone sve nepravilnosti ili da se, u suprotnom, s takvim vozilom ne upućuju na duža putovanja. Ukoliko je glavni razlog materijalna situacija, treba da imaju u vidu da bi ih ljetovanje, ako se vozilo pokvari van granica naše zemlje, koštalo daleko više nego ovdje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije