Nezavisni stav

Privatna republika

U BiH ne postoji svijest o istinskom značenju pojma "republika". Republika je nešto javno, nešto što jednako pripada svim članovima društva. U republici građani delegiraju svoju punomoć upravljanja javnim stvarima izabranim funkcionerima i činovnicima. Izabrane funkcionere građani biraju na fiksni period, najčešće na četiri godine. Činovnici su obično profesionalni namještenici i oni svoj posao u javnim institucijama obavljaju za platu.

Za javne poslove - od političke uprave pa sve do upravljanja javnim resursima i institucijama, građani izdvajaju dio prihoda u vidu poreza, kako bi javni poslovi mogli biti isfinansirani u njihovom interesu. Takođe, u mnogim zemljama građani plaćaju doprinose, kako bi imali zdravstveno osiguranje kad se razbole, na primjer.

Zašto ovo govorim? Zato što u našoj republici javne funkcije ne postoje da bi se obavljale u interesu javnosti, nego ih elita, oličena u političkoj ili finansijskoj oligarhiji, prisvoji sebi radi ličnog bogaćenja. Oni dio javnih prihoda umjesto u javne poslove preusmjeravaju u svoje političke organizacije, koje onda služe da im obezbijede punu kontrolu nad javnim resursima i dalje bogaćenje.

Kako to izgleda u praksi, znate i sami: ako idete kod doktora - tražite vezu, ako otvarate preduzeće - plaćate mito, ako tražite posao - tražite stranku. Sve ono što postoji radi vas i zbog vas, sve ono što plaćate svojim porezima i doprinosima, biva od vas oteto da bi vam neko svojom milošću omogućio da dio tih prava uživate, obično za neku političku ili finansijsku protivuslugu.

Ova uzurpacija javnih resursa moguća je samo zato što vi ne znate šta znači republika. Ne shvatate, ili ne želite da shvatite, da je sve u javnoj sferi vaše i da oni koji njome upravljaju račun polažu vama. Svjesno ili nesvjesno, dozvoljavate uzurpatorima javnog sistema da se bogate na javnu štetu. Možda to činite jer vas je strah, ili jer imate lični interes od toga, ili jer ne želite da se miješate, ali šta god bio razlog - ne mijenja stvari.

Evropska komisija objavila je u ponedjeljak ekonomski izvještaj o napretku BiH, u kojem je konstatovala korupciju pri izdavanju građevinskih dozvola, loš poreski sistem i komplikovanu birokratiju.

Da li vam je jasno zašto se elite kunu u reforme, a onda čine sve što je u njihovoj moći da spriječe da se ikada provedu?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije