Nezavisni stav

Proizvodi sve "mršaviji"

Poslije čokolada, kojima je gramaža smanjena sa 100 na 80 pa čak i na 70 grama, omršavili su i ostali proizvodi na policama u trgovinskim centrima, tako da je gramaža umanjena i tjesteninama, čipsu, pa čak i šećeru, ali ono što je najalarmantnije za kupce je da je cijena ostala ista.

Dakle, proizvođači su uspjeli tako da podignu cijene svojih proizvoda, a da mi to nismo ni primijetili.

Na taj način roba poskupljuje pred očima kupaca, a kupac to ne primjećuje jer proizvođači računaju na to da većinu stvari potrošači kupuju po navici i ne provjeravaju deklaracije, a sama ambalaža izgleda isto kao što je izgledala prije nego što je težina proizvoda smanjena.

Ipak, ako bolje pogledamo, vidjećemo da u kesicama sa grickalicama ima sve više vazduha,  da su kockice čokolade tanje ili jednostavno brže nestaju,  a čak i šećer  ne teži  više kilogram, nego 100 grama manje.

U udruženjima za zaštitu potrošača slažu se da je u pitanju obmana potrošača, te ističu da čak  proizvođači manje pakovanje pravdaju time što je smanjen broj članova u porodicama.

Ali opet kažu, ako je proizvod pravilno deklarisan i ako na omotu stoji koliko grama proizvod ima, prekršaj ne postoji.

Elem, na kraju ako proizvođači ne mogu povećavati cijene nekim proizvodima, mogu smanjiti pakovanja koja bi  prodavali po staroj cijeni.

Tako da  nama kao kupcima ostaje da prilikom svake kupovine obratimo pažnju na gramažu da ne bismo bili prevarni da smo kupili proizvode  za koje smo mislili da imaju uobičajnu gramažu, jer je ipak najbitnije da potrošači budu odgovorni prema sebi, jer neće niko umjesto njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije