Nezavisni stav

Proizvodnja u najmlađoj opštini

Rukovodstvo najmlađe opštine u RS odlučilo je da ne podilazi potencijalnim privrednicima koji žele da posluju na području ove lokalne zajednice, pa je utvrdila kriterije na osnovu kojih mogu doći do poslovnih prostora u industrijskoj zoni čija se gradnja privodi kraju. Jedan od kriterija, rekla bih možda i najvažniji, jeste da proizvodnja, a ne usluga, bude osnovna djelatnost preduzetnika koji će uskoro pokucati na vrata opštinske uprave.

To je veoma mudra, ali jednako i rizična odluka jer može otjerati trgovce koji vole da svoje markete smjeste u velike hale,  ali bi možda mogla privući ozbiljne, domaće i strane privrednike koji sigurno neće odbiti da svoju proizvodnju smjeste u potpuno nov objekat sa pratećom infrastrukturom.

Ipak, ono što ostaje kao gorući problem je radna snaga. Tih 5.000 kvadratnih metara, koliko opština Stanari nudi potencijalnim investitorima, treba osim radnim mašinama napuniti i radnom snagom, koje je, treba biti realan, sve manje. Činjenica je da veliki broj stanovnika opštine Stanari traži zaposlenje, ali je pitanje kojeg su nivoa obrazovanja, stručne spreme i da li bi mogli da zadovolje prohtjeve poslodavaca. Prekvalifikacija se nameće kao jedna od opcija, ali ona je skupa, poslodavci za istom posežu samo kada su stjerani uza zid jer nije im namjera da troše svoj novac na edukaciju, nego da dobiju kvalifikovanog radnika, koji će im donijeti profit.

Profit očekuje i lokalna zajednica koja je uložila značajna sredstva u kupovinu zemljišta na kojem niče industrijska zona, koja će svjetlost dana ugledati prije one u Doboju, o kojoj se govori više od decenije, a na terenu se nije odmaklo dalje od sudskog postupka koji se vodi u vezi sa zemljištem na kojem je planirana.

S obzirom na to da su Stanari do prije pet godina bili samo jedna od sedamdesetak dobojskih mjesnih zajednica, prilično daleko su dogurali, shvatili su da im elektroenergetski objekat koji je sagrađen ne može biti jedina okosnica razvoja i da treba da se fokusiraju i na druge vidove privredne djelatnosti. Nakon što u oktobru, kako su najavili, presijeku crvenu vrpcu i tri hale ponude potencijalnim ulagačima, ostaje im još da 150 nezaposlenih sa evidencije Zavoda za zapošljavanje RS ubijede da ne kreću put EU, nego da svoj hljeb pokušaju da zarade u ovoj lokalnoj zajednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije