Nezavisni stav

Proširenje i odgovornost

BiH je na samom začelju evropskih integracija, ali to nije isključiva krivica nas i naših političara.

Međutim, prvo ćemo krenuti od onoga što jeste naša odgovornost. Nikome reforme koje su na dnevnom redu nisu potrebnije nego nama. Reforme nisu tu zato što Evropa nešto voli da nas gnjavi i nervira, već zato što su one potrebne da bismo sutra mogli ravnopravno participirati u evropskom pravnom i ekonomskom okruženju.

Opravdanja za zastoj nema, i taj dio naše krivice je samo naš i ni na koga ga ne smijemo i ne možemo svaljivati.

Ali - nismo krivi samo mi. Kriva je, nažalost, i sama Evropa. Ne samo što je godinama gledala kroz prste našim političarima, prvo postavljajući visoko ljestvice uslovljavanja, a onda spuštajući ih skoro do zemlje, već i time što su se mnoga zakonska rješenja koja su predlagana kasnije u praksi pokazala lošim, pa čak i štetnim.

Izborni zakon koji je omogućio izborne manipulacije, zakon o javnim nabavkama koji je omogućio krađu javnih resursa i reforma pravosuđa koja nam je stvorila ovog pravnog monstruma s kojim se danas suočavamo, samo su ilustracija toga. Brojna ubistva, poput ubistva Davida Dragičevića, ostala su nerazjašnjena, velikim dijelom zbog manjkavih zakona i loših procedura, a na kojima je insistirala međunarodna zajednica.

Sve propale i neuspjele reforme uvele su nas u živo blato, iz kojeg danas nikako da se iskobeljamo, a Evropa i drugi predstavnici međunarodne zajednice od svega peru ruke.

Evropski projekat ujedinjenja ne može uspjeti ako njegov temelj ne budu osnovna ljudska prava i pravna država koja svima omogućava jednaka prava. Zakoni na kojima Evropa insistira moraju biti jaki i dosljedni, a prema domaćim političarima mora se postupati onako kako su to sami zaslužili, bez popuštanja.

Upravo zbog toga bi propast proširenja EU na zapadni Balkan bio težak kamen na evropskoj savjesti. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije