Nezavisni stav

Protesti

Penzioneri u Federaciji BiH u srijedu su u velikom broju izašli na proteste. Međutim, protesti su trajali nešto kraće nego što je predviđeno. Ljuti i povrijeđeni zbog odnosa organizatora protesta, Udruženja penzionera FBiH, koji im nije dao da se pojedinačno obraćaju i kažu što imaju, penzioneri su se počeli razilaziti prije nego što je okončan sastanak predstavnika Udruženja i Vlade FBiH.

Čini se da su penzioneri više bili ljuti i ogorčeni na svoje predstavnike nego na Vladu FBiH. Iako su uzvikivali "lopovi, lopovi",  u okupljenoj masi  su se uglavnom mogli čuti komentari da je vodstvo Udruženja krivo što su protesti tek sad, da ih je davno trebalo održati, te da je sada kasno za sve.

Tužno je bilo gledati okupljene stare i bolesne ljude, mnogi od njih su donijeli male stolice da mogu sjesti, a novinarima su govorili nemojte pisati ime i slikati, djeca će se ljutiti, reći će "što nas brukaš".

Tuga golema je činjenica da ta ista djeca, veliki broj njih, nakon završenog školovanja sjede kod kuće i troše tu mizeriju od penzije roditelja.

I umjesto da su i oni u srijedu izašli na ulicu i pomogli svojim roditeljima, ako ne mogu finansijski, onda na način da protestuju zajedno s njima.

Penzioneri, kako god, osvjetlali su obraz građana, a i nekima pokazali kako se bori za svoja prava, jer kad se organizuju protesti u Sarajevu zbog redukcija vode u 21. vijeku, onda na proteste dođe stotinak ljudi.

Sramota je što oni za koje bi mlade generacije trebalo da se brinu i da ih štite izlaze na ulicu da brane i svoja i njihova egzistencijalna prava.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije