Nezavisni stav

Pruge dati modernizmu ili niskom rastinju

Bojana Živanić
Bojana Živanić

I dok će u Kini do 2022. godine voziti brzi vozovi tiši od usisivača brzinom od 200 km/h, u "Željeznicama RS" se spremnost voza za polazak označava čekićem, a povišica od 50 KM traži štrajkom.

Pouka priče je da je "Željeznice" neophodno modernizovati ili, kao što je to slučaj u mnogim dijelovima, pustiti da kompletnu prugu u RS preuzme nisko rastinje jer se ono očigledno najbolje brine za nju.

Podatak da više od 700 radnika "Željeznica" prima platu nižu od 450 KM, nedostojnu ljudskog bića, je sramotno i iznijeti u javnost.

Svakodnevno slušamo priče kako se odliv radne snage ne smije dopustiti, a radnike i dalje plaćamo "klikerima" i trudimo se da im nametnemo što više obaveza, kako ne bi bili u stanju da razmišljaju o bezizlaznoj situaciji u kojoj su se našli.

Kao što smo već i navikli da je "uslov" kod nas bastion i oslonac svih priča koje nemaju realne argumente, to je i u ovoj situaciji slučaj.

Jednako kao što zaposlenje ne možete dobiti ako niste položili državni ispit, koji isto tako ne možete polagati ako niste odradili pripravnički, tako je i na "Željeznicama" povećanje plata uslovljeno potpisivanjem kolektivnog ugovora koji je obrnuto recipročan interesima pojedinih struktura.

Osim što je otužna slika štrajkača još jedan u nizu dokaza naše zaostalosti i nesposobnosti da bilo šta unaprijedimo, takođe je i pokazatelj da od svijeta preuzimamo samo nakaradne trendove, dok su nam čekić, grafitna olovka i sveska i dalje osnovna oruđa za rad.

Tako smo od uvoznih (ne)kultura raširenih ruku dočekali silikonske implante, ali ne i brze vozove, prihvatili smo starlete, a odbili moderne sisteme poslovanja, bez problema se pućimo za Instagram, ali nas segmenti kubanske medicine ne interesuju...

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije