Nezavisni stav

Psi laju, heroin prolazi

Migranti u USK, najtraženiji bjegunci pred kućnim pragom, transport heroina... samo su neki od primjera da preko granica BiH "neprimijećeni" mogu preći i bengalski tigar i azijski slon.

Poražavajuća je svakako i činjenica da nas ima u svim neslavnim statistikama i da se tješimo ako na crnim listama izvučemo prosjek i nađemo se na sredini, iako su nam veličina teritorije i broj stanovnika takvi da nas u ozloglašenim knjigama ne bi trebalo biti ni u fusnotama.

Još više užasavaju izvještaji da je BiH i dalje ostala uglavnom tranzitna u međunarodnom prometu narkotika, te da je jedna od zemalja kroz koju prolazi heroin vrijedan 20 milijardi dolara.

Od pitanja šta je dovelo do ovolike poroznosti bh. Granica, svakako je važnije na koji način iste te granice zaštititi od svega onog što svakako pojačava unutrašnju nestabilnost zemlje i jača nesigurnost njenih građana.

Ono čega se plašim je da bi u trenutku kada je jezik koji se na ovim prostorima najbolje razumije "konvertibilni", bh. granice i dalje mogle ostati samo nezaštićene linije u atlasu.

Odvajkada je postojala ona da smo kao zemlja trećeg svijeta osuđeni da nas dovijeka gaze, a ovo je očigledno i svjedočanstvo da nas gaze drogom u naramku i da smo na nivou putanje do većih potrošača.

Kako je moguće da u 21. vijeku na nekom području postoje putevi koji nisu kategorisani, ali kojima se može duboko ući na teritoriju zemlje, veliko je pitanje, ali i dokaz da će BiH još dugo ostati na heroinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije