Nezavisni stav

Putevi kao tempirane bombe

Loši putevi, nepostojanje signalizacije, odgovarajućih zaštitnih ograda - bankina i, naravno, ljudski faktor godišnje odnosu brojne živote na drumovima u BiH.

Činjenica je, a na to upozoravaju i mnogi saobraćajni stručnjaci, da bh. putevi godinama predstavljaju jednu od najopasnijih saobraćajnih mreža u Evropi, te da BiH visoko kotira na listi opasnih saobraćajnica, sa koje se vrlo vjerovatno neće uskoro odvesti. 

Crne tačke godinama se samo provlače kroz analize i one svakodnevno broje samo crne statističke brojke. I na to se niko od nadležnih pretjereno ne sekira, jer na kraju nastradali, povrijeđeni i smrskana vozila samo budu brojevi u statistici.

Ni drakonske kazne kojima se pokušavaju riješiti problemi, od vožnje bez vozačke dozvole do kuckanja SMS poruka u vožnji, očigledno ne daju nikakve rezultate. Udaranje po džepu vozača u normalnom svijetu opameti mnoge tvrdoglave, ali kod nas to ne pije vode, jer mi smo u svemu izuzeci, pa i u ovom.

Posljednja opomena zbila se prije nekoliko dana kada je u Miljacku na putu Sarajevo - Pale sletio pežo 207 u kojem su bile četiri sarajevske prosvjetne radnice, koje su, nažalost, život izgubile u ovoj nesreći. Sletjele su na putu koji nije imamo nikakvu  zaštitu - bankinu, iako put ide pored rijeke i svako vozilo vreba opasnost da može da završi u Miljacki.  Putna infrastruktura na ovom dijelu, kao i na mnogim drugim cestama je tempirana bomba za vozače koji uredno izdvajaju novac za njihovo održavanje prilikom registracije vozila.

Iako su loši da lošiji biti ne mogu, nisu nam samo putevi krivi za tragedije. Stručnjaci upozoravaju da nesreće često uzrokuju i neprilagođena brzina, nepropisno preticanje, nesposobnost za vožnju, alkohol, umor, uticaj droga...

Sve ovo nam govori da se moramo dozvati pameti i da ulaganje u puteve ne treba gledati kroz prizmu da se dobije koji glas više na izborima, već da se koji život sačuva i spasi. Jer, život nema cijenu. Zar ne?

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije