Nezavisni stav

Rampa na proširenje

Ono o čemu se u Briselu godinama šaputalo, sad se sve češće jasno i glasno izgovara: proširenje na zapadni Balkan će morati usporiti, ako ne i potupno stati.

Pomalo ironično, "ekser u sanduk" evropskih aspiracija zabila nam je Hrvatska, iako joj to nikako nije bila namjera. Nakon pristupanja Evropi, pokazalo se da ni oni nisu bili spremni za članstvo: tajkunsko-mafijaški lobiji povezani s partokratijom pokazali su se tvrdim orahom za briselski fer-plej kad je u pitanju shvatanje modernog demokratskog institucionalnog okvira. Zato su se zemlje osnivači EU, posebno nakon rasta populizma u istočnim članicama EU, zabrinule da bi pristupanje zemalja zapadnog Balkana s izrazito nacionalističkim političarima, uz već spomenutu institucionalnu nespremnost na članstvo, značilo "Hrvatsku na steroidima", pet ili šest slabih i fragilnih poludemokratija s izrazitom partokratijom i populizmom "na kvadrat", čiji bi se nacionalizam lako mogao spojiti s populizmom istočne Evrope, što bi bilo tragično za evropski projekat ujedinjenja. Hiljadu kilometara magične jadranske obale možda je i bilo vrijedno rizika kad je u pitanju primanje Hrvatske u EU. Kod ostalih članica, takvih motiva jednostavno nema.

To je u suštini glavni razlog opreza kad je u pitanju dalje proširenje. EU želi da vidi više društvene zrelosti i sadržajnog evropeizma prije nego što se odluči na naredni korak. Ekonomija, sama po sebi, nije problem. EU ima izdašne fondove kojima bi mogla pomoći taj tranzicioni period. Ali protiv buktanja nacionalizma, lijeka nema.

Daleko bi nas sad odvela analiza ko je sve za ovo stanje kriv i koliko su evropski zvaničnici tetošenjem lokalnih balkanskih harambaša i zatvaranjem očiju od njihovog gaženja ljudskih sloboda sami doprinijeli ovakvoj situaciji.

Kako god, čak i bez brzog proširenja, naš region može imati mnogo koristi od EU. Kroz korištenje fondova i ekspertske pomoći treba da se mijenjamo, zbog sebe samih, a ne zbog Evrope. Jednog dana, kad demokratski ojačamo, a Evropa bude spremna za nas, primanje u članstvo će biti logičan i prirodan korak. Do tada, treba se strpiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije