Nezavisni stav

Recept za zapošljavanje

​Institucije BiH su nastavile s mjerama štednje u vezi s bruto platama i naknadama troškova zaposlenih, a ostvarene su i dodatne uštede na materijalnim troškovima. Osim toga, donesen je moratorij na zapošljavanje u institucijama BiH, osim u izuzetnim slučajevima koje mora odobriti Savjet ministara BiH.

Ovo je saopšteno iz Savjeta ministara BiH u septembru 2015. godine i već tada je bilo jasno da će ovaj dio u vezi sa zapošljavanjem ostati mrtvo slovo na papiru, odnosno da su bh. vlasti to usvojile samo kako bi zadovoljile uslove iz pisma namjere prema MMF-u i povukle pare.

Sa zapošljavanjem uglavnom stranačkih kadrova, rodbine i prijatelja se nastavilo kao i ranije, a kako bi zaobišli da od Savjeta ministara BiH traže saglasnost na svako zapošljavanje, rukovodioci institucija okrenuli su se onome što najbolje znaju, a to je zloupotreba zakona.

Tako, na jedan raspisani konkurs za jednog službenika, institucije, posebno ministarstva u Savjetu ministara BiH, preko "rezervnih lista" zapošljavale su i po troje ljudi.

Na zloupotrebu "rezervnih lista" i Zakona o državnoj službi u institucijama BiH revizori upozoravaju već godinama, ali je očigledno da to nikoga ne interesuje i da zakoni ove zemlje važe isključivo za sirotinju, ali ne i za političare koji će uvijek naći način da udome svoje partijske drugove, kumove i rođake.

Tako recept za zapošljavanje ostaje isti, a da li će se neka od mirođija u njemu promijeniti, čisto sumnjam jer sastojke za dobro jelo ne treba mijenjati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije