Nezavisni stav

Reformom do kvalitetnog obrazovanja

​Nakon reformskog procesa koji je započeo u visokom obrazovanju Republike Srpske, započinje i ono što je bilo neophodno da se pokrene i ranije, a to je reforma predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Međutim, najvažnije je da je pokrenuta i očekujem da će kroz određeni period donijeti pozitivne rezultate te je za svaku pohvalu ovaj korak nadležnih u Srpskoj. S reformom bi buduća radna snaga imala priliku lakše da stupi na tržište rada, ali bi bila i kvalitetna i spremna za rad.

Sasvim je očigledno da je sistem zastario, da učenici uče po starim nastavnim planovima i programa, da obrazovanje ne prati tržišne trendove, da se u školama još po školskoj tabli piše kredom, dok su u savremenim zemljama digitalne učionice.

Ova reforma podrazumijeva promjenu stanja u obrazovanju, uvođenje digitalnih učionica, koje ubrzo očekujemo i kod nas, inovaciju nastavnih planova i programa, unapređenje odnosa škole i porodice, te usklađivanje obrazovanja s tržištem rada i još pozitivnih efekata. Smatram da se na tome mora raditi što intenzivnije, jer ne smijemo rizikovati da reformu nemamo na kome sprovoditi.

Da bi reforma imala apsolutan efekat, treba provjeriti i vjerodostojnost diploma i očekujem da taj segment bude neizbježan. Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS ranije je najavilo da će se obračunati sa svim fakultetima ukoliko se ispostavi da izdaju neregularne diplome. Pitam se koliko je našeg nastavnog kadra, ali i direktora završilo fakultete preko noći i koliko je takva reforma moguća dok se takve stvari ne iskristališu. Nadležni se moraju suočiti sa svima koji rade na takav način. Osim što takvi ljudi definitvno uništavaju školstvo u državi, zabrinjavajuće je što upravo takav kadar obrazuje našu djecu.

Obuka nastavnog kadra se svakako podrazumijeva u ovoj reformi, ali bojim se da će se pojedini morati obučavati tako što bi trebalo zajedno s učenicima da sjede u školskim klupama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije