Nezavisni stav

Rigorozni efekti rigoroznih kazni

Poreznici u Republici Srpskoj već tri mjeseca sprovode strožu kaznenu politiku kada je u pitanju evidentiranje prometa preko fiskalnih kasa, a da je tako zna i preduzetnik iz Trebinja, koji zbog propusta u izdavanju računa mora da plati kaznu od 8.000 maraka.

Definitivno pogrešan potez, ako se uzme u obzir da je u jeku nagradna igra, gdje građani sakupljaju račune i nadaju se da će među milion koverata biti izvučena baš njihova.

Naime, obični fiskalni račun ima potencijalnu vrijednost od više desetina hiljada maraka, pa tako onaj ko ga ne izda rizikuje da ga oštećeni potrošač prijavi nadležnim organima. A na to ima pravo, jer on samo traži potvrdu za nešto što je platio.

Međutim, ako se pogleda iz drugog ugla, veoma je realno da od ove kazne bude veća šteta nego korist, jer je pitanje koliko preduzetnika i zanatlija ima 8.000 maraka da plati.

Preciznije, za mnoge je ovo možda i prva i posljednja kazna, nakon koje slijedi ključ u bravu.

Treba da se zapitamo kako, primjera radi, jedan trgovac s prometom od par stotina maraka dnevno može da sakupi toliku globu prodajući žvake i maramice.

Jasno je da država svoje prihode treba da štiti svim mogućim sredstvima, ali pokazivanje mišića na slabima često nema velikog efekta.

Možda bi zbog toga još jednom trebalo preispitati kaznenu politku. Sve ovo se, naravno, može spriječiti izdavanjem fiskalnog računa, a što ne bi smjelo da predstavlja problem svakom onom koji ima namjeru da se ozbiljno bavi poslom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije