Nezavisni stav

Ruski gost

Sve oči u Bosni i Hercegovini u petak su bile uprte u ruskog visokog gosta - Sergeja Lavrova, ministra inostranih poslova Ruske Federacije.

Znamo da je Rusija moćna zemlja, da ona sa još nekoliko svjetskih zemalja vodi glavnu riječ, da kada neko od njenih visokih zvaničnika (Vladimir Putin, Dmitrij Medvedev) nešto kaže - da to odjekne u svijetu i da se one uzimaju ozbiljno.

Lavrov je posjetio Sarajevo, Istočno Sarajevo i Banjaluku. U svakom gradu je dočekan kako i priliči takvom gostu - domaćinski. Poruke koje je poslao su jasne... Rusija, kao jedan od garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma, čvrsto stoji iza njega, te cjelovite Bosne i Hercegovine, ali i protiv demonizacije Republike Srpske.

"Rusija polazi od Dejtona, podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet BiH, a poštujemo ustavne nadležnosti entiteta. Rusija ima svoje favorite na izborima, a to su građani BiH", istakao je Lavrov. I time je sva priča završena što se tiče toga kakav je stav Rusije prema nama, mislim politički.

Bilo je priče i o ekonomiji, robnoj razmjeni i svakoj drugoj saradnji koja će poboljšati odnose sa Rusijom.

Lavrova posjeta ima višestruku korist. Prvo smo poslali fantastičnu sliku u svijet, da nas je posjetio jedan od najmoćnijih ljudi svijeta. Drugo da kada hoćemo - možemo sve. I treće da je posjeta okončana bez incidenta.

Nadam se da će iz dana u dan biti sve više posjeta visokih zvaničnika moćnih zemalja. Koje će gradove posjećivati - nije bitno, samo neka dolaze. Svi su dobrodošli jer je posjeta moćnih državnika najbolja pozivnica investitorima da ulažu kod nas, pokazujemo i da napredujemo, da želimo da nas u svijetu ne prepoznaju samo po negativnim vijestima...

Zato još jednom svim moćnim državnicima: dobrošli, добро пожаловать, welcome, willkommen, benvenuto, bienvenue, karşılama...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije