Nezavisni stav

Sarajevska voda i smeće

Voda je pored nafte najveće bogatstvo kojim se jedna zemlja može pohvaliti, ako je ima u dovoljnim količinama.

Međutim, nijedna zemlja, nijedan grad se ne može pohvaliti  vodom u kojoj je prisutno olovo, koje može prouzrokovati teške bolesti za one koji je konzumiraju, a ne može se pohvaliti ni sa 320 prirodnih izvora pitke vode u kojima je prisutna bakterija ešerihija koli.

Sarajlije već godinama piju vodu u kojoj je zabilježeno prekomjerno prisustvo olova, a na svim izvorištima pitke vode u Kantonu Sarajevo  otkriveno je prisustvo bakterije ešerihije koli. Sve ove podatke krije elaborat koji su uradili stručnjaci Zavoda za hidrotehniku, javno zdravstvo, te agropedologiju, u kojem su otkrili da je u izvorištu Konaci i Vrelu Bosne, iz kojeg se snabdijeva više od 90 posto građana KS pitkom vodom, ali i u tlu oko njih prisutno olovo u nedozvoljenim količinama.

O tome svi šute, a tek poneki zvaničnik i stručnjak usude se reći da voda koju konzumiraju Sarajlije nije zdrava za piće. Međutim, niko  neće javno da izađe i kaže:  "Ako  pijete vodu iz  česme, onda ćete dobiti rak."

Svi oni koji su upoznati sa elaboratom urađenim prije devet godina šute, a već godinama sebi i svojim porodicama  donose flaširanu vodu.

I da sve bude još gore, Sarajlije su prinuđene da strahuju i od eventualnih zaraza zbog nepodnošljivog smrada koji se s Gradske deponije "Smiljevići" širi po gradu. Kolektor je pokvaren zbog  nepravilnog rukovanja i bacanja animalnog otpada na ovoj deponiji, pa se smeće zatrpava zemljom, a sad se strahuje i od eksplozije, jer od kraja prošle godine Kanton Sarajevo nema okolišnu dozvolu koja se izdaje na pet godina, a koja omogućava da se jednom godišnje provjeri koja količina metana je prisutna i može li ona  prouzrokovati eksploziju.

Sramota je što u 21. vijeku glavni grad države, čiji zvaničnici često vole da ga nazovu evropskom metropolom, svojim građanima ne može omogućiti da na pravi način odlažu smeće i da piju čistu i ispravnu vodu iz slavina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije