Nezavisni stav

Savez ne smije da ćuti

Goran Karać
Goran Karać

Odluka generalnog sekretara Košarkaškog saveza BiH da prekine takmičenje u Ligi 12 uzburkala je duhove i naelektrisala atmosferu u košarkaškim krugovima, ali i pokazala mnoge manjkavosti koje i dalje postoje u radu ovog tijela.

Ne ulazeći u to čije tumačenje Pravilnika o sistemu košarkaškog takmičenja u BiH je ispravno, generalnog sekretara ili komesara takmičenja, postavlja se pitanje zašto rukovodeće tijelo KS BiH, a to je Upravni odbor, nije odmah reagovalo i zaustavilo cirkus prije nego što sve uzme maha.

Imati veliku moć znači i biti odgovoran za nju i kada su situacije poprilično "čupave", a to je upravo ono što je vrh KS BiH morao da pokaže.

Slična situacija desila se i u regionalnoj ABA ligi, kada su čelnici ovog takmičenja propustili da reaguju na vrijeme zbog neodigranog susreta Budućnosti i Crvene zvezde, pa se završilo tako da je beogradski klub kažnjen, a onda je ta kazna ublažena. Pitanje je kako će se ovaj slučaj završiti, ali je opšti utisak da je rukovodeće tijelo ABA liga palo na ovom testu, jer nije pokazalo integritet, snagu i odlučnost. I ranije se pričalo da jedan čovjek "vedri i oblači" ligom, a nakon ovih dešavanja čini se da je to zaista i tako.

I ovo što se dešava u bh. košarci svojevrstan je ispit zrelosti KS BiH i, bez obzira na to što se odluke koje donose vjerovatno neće svidjeti svima, Savez mora da djeluje na vrijeme i sačuva svoj integritet.

Naravno, najveći krivci za ovu situaciju su klubovi koji nisu uspjeli da postignu dogovor. Sve i da razumijemo rivalitet i još pregršt stvari i činjenica koje Igokeu i Sparse stavljaju na sukobljene strane, ne možemo, a da se ne zapitamo gdje je nestao sportski duh, fer-plej, kolegijalnost, poštovanje i klupska solidarnost. Jer bez obzira na sve, ipak su ovo dva sportska tima koja se takmiče pod istom kapom i svaki uspjeh van granica bh. okvira ide u korist svima.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije