Nezavisni stav

Školovani vozači, a ne pale auto

Dobar dan, ja bih da se zaposlim u vašem preduzeću kao vozač. Završio sam srednju školu smjera vozač motornih vozila, imam i diplomu, a jedini problem je što ne znam da vozim, odnosno nemam vozačku dozvolu.

Ovako bi ukratko zvučalo predstavljanje mladog čovjeka koji je po zanimanju vozač i želio bi da se zaposli u preduzeću koje se bavi prevozom, transportom ili nekom drugom djelatnošću kojoj je potreban vozač.

Slažem se da je teorija neophodna za sve profesije i zanimanja, te da je odlična podloga svakoj praksi, ali da li nam je potreban vozač motornih vozila koji ne zna dodati gas, zakočiti ili povući ručnu?

Koja je svrha upisa u školu nakon koje nećete biti osposobljeni da se bavite onim za šta ste se školovali, što volite i što smatrate svojim životnim pozivom.

Dakle, upišem srednju školu smjera vozač motornih vozila, u školi učim teoriju, te nakon završene škole idem u auto-školu da ugovorim polaganje ispita, što podrazumijeva sve po redu od polaganja testova, preko prve pomoći i, najvažnije, obučavam se za upravljanje vozilom.

Iako nam brojni vozači odlaze put Slovenije i drugih stranih zemalja, te na našem tržištu vlada deficit tog zanimanja, nama ni to nije alarm da "stanemo na loptu" i napokon uradimo nešto da popravimo situaciju.

Postojanje srednje škole smjera vozač je odlična stvar, jer je to veoma odgovorno i ozbiljno zanimanje i vozačima je često prepušteno i po 50 života u jednom trenutku, ali da li ti ljudi za tri godine svog života koje posvete školovanju nisu zaslužili da prođu obuku i ispeku zanat.

Na našem području je očigledno sve moguće, pa je tako moguće da se u ovom trenutku u RS školuju 274 vozača koja ne znaju upaliti auto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije