Nezavisni stav

Školsko zvono oglasilo se nakon šest mjeseci

Školsko zvono u RS oglasilo se nakon višemjesečnog odsustva i pozvalo učenike na početak nastave prvi put nakon pojave virusa korona. Sreća na njihovim licima bila je neopisiva.

Početak školske godine uvijek prate osjećanja radosti i uzbuđenja i ona nisu izostala ni ove godine s obzirom na to da imamo povratak u školske klupe nakon skoro šest  mjeseci, mada  po uslovima najneobičnije nove školske godine.

Razredi su u većini škola podijeljeni napola, smjene vremenski razdvojene da bi se ostavilo vremena za dezinfekciju učionica, časovi su skraćeni, a sekcije ukinute.

Nastava  pod maskama, kažu učenici, biće zanimljivo iskustvo, ali svakako puno bolje i interesantnije od online nastave, iako strahuju da neće za tako kratko vrijeme da usvoje potrebna znanja. 

Žal učenika je i za drugom iz klupe, jer sada u  klupi može sjediti po jedan učenik. Dijeljenje užine u klupi i dječji nestašluci zbog korone postaju prošlost.

Roditelji su dužni da prije polaska djeteta u školu ustanove da li je ono zdravo, da li ima neke tegobe, ukoliko ima, da se odmah javi doktoru i da takvo dijete ne šalju u školu. Na ulazima u školu biće osigurani toplomjeri i mjeriće se temperatura djece.

Nadležni uvjeravaju da su škole u RS spremne dočekale početak nove školske godine i ističu da su pripremljene sve mjere u vezi sa zaštitom od virusa korona koje propisuje Institut za javno zdravstvo RS  i kojih se treba pridržavati, kako bi se nastava odvijala nesmetano. Kako kažu, jako je bitna saradnja sa roditeljima i da oni poštuju sve propisne mjere u svim osnovnim i srednjim školama. 

Ako se svi budu pridržavali mjera, uključujući i one koje zahtijevaju mjerenja temperature prije odlaska u školu i ostalo, uz odgovornost i ozbiljnost od strane roditelja, učitelja i učenika, ne bi trebalo biti prepreka da se što više nastave održava u školi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije