Nezavisni stav

Sportsko čudo, ali i plodovi rada

​Nisam ja napravio čudo, samo sam organizovao vrhunske igrače da pokažu šta znaju, kazao je Slobodan Kovač, selektor odbojkaša Srbije, novih šampiona Evrope, pokazavši da, osim vrhunskih trenerskih kvaliteta, posjeduje i one najbolje ljudske.

Mnogi smatraju da je Kovač bio samo učtiv i da nije želio sav uspjeh da pripiše sebi i to je, mora se priznati, istina.

Veliki dio trenerskih zasluga za ovaj uspjeh svakako ide dojučerašnjem selektoru Nikoli Grbiću, ali i njego-vom prethodniku Igoru Kolakoviću, koji je i počeo sa sklapanjem i brušenjem ove fantastične generacije srpskih odbojkaša. Ono što je u ovom slučaju veoma bitno jeste i to da su smjene na klupi odrađene bez mnogo drame i, što je najvažnije, u pravo vrijeme.

Svaka promjena, pokazali su to rezultati, imala je pozitivan efekat i nema sumnje da ljudi koji vode srpsku odbojku znaju šta rade. Kovač je bio skroman i dok je igrao, ali činjenica je da je od nekadašnjeg sjajnog primača servisa postao sjajan stručnjak.

On je uradio ono što najbolji kuvari svijeta rade, uzmu vrhunske namirnice i naprave vrhunsko jelo. To ne može svako, a osim toga, pokazao se i kao veliki motivator, jer je ova ekipa psihički stajala poprilično loše nakon neuspjeha na Olimpijskim igrama. Kako je šampionat odmicao, ekipa je bila sve kompaktnija, a za razliku od njihovih kolega u košarkaškoj selekciji (čast izuzecima), svima im se na licu mogla vidjeti ogromna želja, motiv i strast da se dobije svaki poen, svaki set i meč.

Naravno da najviše pohvala ide na račun igrača, ali ne treba zaboraviti ni strukovni savez ove zemlje, koji zaista radi odličan posao. U njemu sjede bivši istaknuti sportisti koji su prošli sve ovo što današnje generacije zlatnih srpskih odbojkaša i odbojkašica prolaze i zato su svi ovi uspjesi sportsko čudo, ali i rezultati stručnog rada i ulaganja u ovaj sport.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije