Nezavisni stav

Srce na izdisaju

Srce je jedini organ koji čovjek osjeća, dok svi ostali organi rade nečujno. Ono ima najužu vezu sa svim osjećanjima, a njegovo mirovanje znači kraj. Zbog toga je baš srce i simbol života, ali ipak su srčane bolesti najčešći uzroci smrti u svijetu.

Naša se država ne može pohvaliti brojem stručnjaka koji liječe oboljela srca, pa ni ona najmanja, ali kada je riječ o komplikovanim zahvatima, nekoliko kardiohirurga radi u FBiH, dok je RS bez ijednog takvog stručnjaka.

Srčani bolesnici kao slamku spasa čekaju da se ispune davno data obećanja da će UKC RS kao najveća i najznačajnija zdravstvena ustanova u RS konačno imati kardiohirurgiju, ali sve još visi u zraku jer se o tom pitanju više niko ne izjašnjava, a bolesti srca svaki dan je sve više.

Nažalost, ni oni najmlađi nisu pošteđeni, jer bolest ne bira, ali tek tu poražavajuća statistika ne obećava, jer je alarmantan deficit dječjih kardiohirurga i u regionu, a njih opet RS niti jednog nema.

Školovanje mladog kadra, kažu, skupo je i dugotrajno, novca se nema da se "uvoze" oni koji su već vrsni stručnjaci i tako ukrug.

Zato oboljelima, koji pored bolesti moraju razmišljati i ko će ih operisati i uopšte liječiti, ostaje samo da čekaju termin za već prepune bolnice u Tuzli, Sarajevu, Mostaru ili u susjednoj Srbiji, do koje im sam put u takvom stanju dođe kao so na već otvorenu ranu.

Koliko su domaći ljekari uspješni, dokazali su mnogo puta, ali trbuhom za kruhom mnogi nakon višegodišnjeg učenja posao potraže na drugom mjestu. Mnogi nezaposleni mladi ljekari diplomu u koju su upisane godine mukotrpnog učenja drže u fioci, jer nemaju priliku da rade, stiču iskustva i znanja koja bi možda sutra i unaprijedili, ali mi i dalje nemamo dovoljno stručnjaka za najvažniju stvar na svijetu - zdravlje. Budući da je alarm davno zazvonio, a dok potpuno ne utihne, nadležni bi trebalo konačno da se pozabave ozbiljnom strategijom u oblasti zdravstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije