Nezavisni stav

Srpski klub

Klub Srba u Domu naroda FBiH prvi put nakon više od 20 godina je popunjen. U ovom mandatu on neće biti "krnji", kako su neki političari proteklih godina voljeli u javnosti nazivati srpski klub u ovom domu.

Naime, Centralna izborna komisija (CIK) BiH uputstvom o popuni Doma naroda FBiH od 18. decembra prošle godine nakon dugog niza godina konačno je riješila i pitanje popune Kluba srpskog naroda u ovom domu. Iako je većina stranaka bila protiv ovog uputstva i vršen je veliki pritisak na CIK, ipak se čini da je ono donijelo i nešto dobro.

Međutim, oni koji su dosad govorili kako je važno i neophodno popuniti srpski klub u Domu naroda FBiH i kako će se obezbijediti ravnopravnost Srba kao konstitutivnog naroda u ovom entitetu, sada zamjeraju što CIK nije omogućio da se Klub popuni "autentičnim" Srbima. Pitanje je koje su odlike autentičnosti i šta to podrazumijeva? Neki postavljaju i pitanje kako sad odjednom ima dovoljno Srba u FBiH, a u proteklih više od 20 godina nije ih bilo.

Ono što sada zabrinjava predstavnike političkih partija u BiH čiji delegati ne dolaze iz SDP-a u Klubu srpskog naroda, koji uzgred imaju osam delegata, je koliko su Srbi koji dolaze iz te stranke "autentični", odnosno koliko su legitimni?

Tužno je što bh. politike idu iz krajnosti u krajnost, što se nekim ljudima prebrojavaju krvna zrnca, čitaju rodoslov i mjeri koliko je Srbin, Bošnjak ili Hrvat.

Čini se da u BiH neće biti napretka sve dok se bavimo tim, a ne razmišljamo i ne istražujemo koliko su ti što nas predstavljaju sposobni da građane BiH i nju povedu ka prosperitetu, boljem životu, jačoj ekonomiji i na kraju većim platama i penzijama dostojnim čovjeka, koji je cijeli život radio i doprinosio porodici, ali i državi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije