Nezavisni stav

Srpskoj treba socijalna karta

U posljednjih dvadesetak godina nije bilo vlasti u Republici Srpskoj koja nije obećala da će izraditi socijalnu kartu, međutim do danas nije urađeno ništa po tom pitanju, i kako stvari sada stoje, još godinama će se čekati da se stvari pokrenu sa mrtve tačke.

Posljedice nepostojanja socijalne karte su da u sistemu socijalne zaštite, najblaže rečeno, vlada haos. Izmiješane su babe i žabe, socijalni slučajevi s penzionerima, borci i nezaposleni, a pomoć često završi tamo gdje ne treba, odnosno kod pojedinaca i u porodicama koje su daleko od socijalnih slučajeva.

Da li će, ili neće, neko dobiti socijalnu pomoć, zbog komplikovanih procedura i birokratije, zavisi isključivo od umijeća, pismenosti i upornosti onoga koji je traži. I socijalna karta na nivou Republike Srpske neophodna je kako bi sistem sam prepoznao onoga ko je u stanju socijalne potrebe i obezbijedio mu uslove neophodne za život.

Za socijalna davanja u Republici Srpskoj na raznim nivoima vlasti godišnje se izdvoje stotine miliona KM i s obzirom na broj stanovnika koji imamo, uopšte se ne radi o malim sredstvima, ali je ključni problem što dobar dio tog novca zbog neorganizovanosti, neodgovornosti i nezainteresovanosti da se bilo šta promijeni završi tamo gdje ne treba i potroši bez ikakvog efekta.

Trenutno uspostavljani sistem socijalne zaštite u kojem se ne zna ništa i u kojem birokratija "melje" pojedinca ne odgovara nikome, ni državi koja izdvaja stotine miliona KM, ni korisnicima socijalne pomoći, i krajnje je vrijeme da se neko time pozabavi s obzirom na to da će u Srpskoj, zbog sve starijeg stanovništva i iseljavanja mladih, upravljanje bijedom biti jedan od najvećih izazova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije