Nezavisni stav

Stop ilegalnom oružju

Da ne budu dovoljne sve smrti koje su protekla ratna dešavanja donijela, smrt i u miru donose municija i oružje, posebno ono ilegalno, koji su jedna od najgorih i glavnih zaostavština najvećeg ljudskog neprijatelja.

Poražavajući podatak švajcarske organizacije "Small Arms Survey" da je BiH na trinaestom mjestu u svijetu po broju komada oružja po glavi stanovnika bi trebalo da bude alarm za sve da što prije stanu na kraj ovim neslavnim statistikama.

Nerijetko smo bili svjedoci da je neko dijete poginulo ili povrijeđeno dok se igralo s bombom, da je neko slučajno ubio nekog ilegalnim pištoljem, da je muškarac u afektu ubio cijelu porodicu puškom koja još iz rata nije razdužena i brojnih drugih loših i tragičnih vijesti.

Sama činjenica da je prema procjenama pomenute organizacije broj komada nelegalnog oružja u BiH  832.000, a legalnog 353.000 govori o tome koliko je situacija uzela maha.

Zaista je alarmantno da BiH zauzima tako visoko mjesto na ovoj tabeli.

Osim nelegalno oružja, čak i za ono legalno su kriterijumi toliko niski, da ni ljekarsko uvjerenje nije neophodno za osobu koja produžava oružani list, što je van svakog zdravog razuma.

Ono što je svakako neophodno jeste urediti situaciju s oružjem i pripraziti u čijim rukama se ono nalazi, s obzirom na to da su poznati i slučajevi kada se oružje nalazilo i u rukama teških psihičkih bolesnika.

Zaista bi bilo lijepo da budućim generacijama umjesto oružja u nasljeđe ostavimo tekovine kulture, običaja i nekih lijepih tradicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije