Nezavisni stav

Stranački brodolom

U Republici Srpskoj od izbora pa naovamo tri stranke su se raspale, i to dvije članice Saveza za pobjedu - Srpska demokratska stranka (SDS) i Narodni demokratski pokret (NDP), te vladajući Demokratski narodni savez (DNS).

Razlozi pucanja u strankama nisu od juče. Oni su se gomilali mjesecima prije oktobarskih izbora i samo su kulminirali nakon njih. Stranački šavovi nisu izdržali i - popucali su. Iz stranaka su isključena zvučna imena pa je tako u dobojskom SDS-a crveni karton dobio gradonačelnik Doboja i alfa i omega tog kraja Obren Petrović, kao i njegov odani vojnik i član Glavnog odbora partije Boris Jerinić. Sličnu sudbinu očekuju i Dobojlije Danijela Jošića, Nebojšu Marića i Ninu Bukejlović. Iz SDS-a je isključen i Kostadin Vasić, koji je postao novopečeni član Ujedinjene Srpske. NDP u Banjaluci ostaje bez oba odbornika Mirne Banjac-Savić i Saše Lazića, a spekuliše se da će stranku napustiti i još neki jaki ljudi. U DNS-u je Nedeljka Čubrilovića Predsjedništvo stranke, na prijedlog lidera stranke Marka Pavića, smijenilo sa funkcije zamjenika partije.

U toku je rovovska bitka unutar stranaka, prave se strategije, zauzimaju se pozicije pred konačni obračun i razni planovi kako da se iz bitke izađe kao pobjednik.

Dok unutarstranačke bitke traju, građani (čitaj: glasači) su zbunjeni. Mnogi se pitaju, što tajno što javno, šta se dešava, kome su dali glas, da li su pogriješili što su uopšte izašli na izbore... Ko god da odnose pobjedu unutar stranke, glasačima ostaje gorak ukus da su izdani i prevareni.

Stranački brodolom partija će ih dovesti u ambis nad kojem će visiti naredne četiri godine. Tektonske ploče u strankama su prodrmane i jedno je sigurno - sve tri stranke, kao i društvo, su na gubitku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije