Nezavisni stav

Svaka suza mora biti naplaćena

Strijeljati na licu mjesta, glase riječi koje je, misleći na dva zarobljenika, 1994. godine izgovorio bivši komandant Petog korpusa Armije RBiH Atif Dudaković.

To što je izgovorio čuje se na video-snimku koji na internetu postoji već godinama, ali taj dokaz ovdašnjim tužiocima nije bio dovoljan. Sve do sada.

Strahovite su razmjere zločina počinjenog nad Srbima na području Krajine, za koje terete Dudakovića i njegovih 16 saboraca.

I sam sam, kao dijete, izbjegao iz jednog naselja koje je pripadalo tadašnjoj opštini Ključ, u koloni uplakanih, ogorčenih, preplašenih.

Ubijene su stotine ljudi. Nisu pošteđeni ni civili, ni starci, ali ni vojnici koji su se predali. Rušene su svetinje.

Zaplakale su mnoge majke i sestre na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Krupe na Uni, Sanskog Mosta...

Poražavajuće je što je tek nakon više od dvije decenije slučaj "Dudaković i ostali" došao na dnevni red bh. pravosuđa.

Prljavi rat iz devedesetih godina prošlog vijeka mnoge je zavio u crno. Nepravdu, konačno, treba ispraviti. Svaka suza mora biti naplaćena.

Ko god je svoje ruke okrvavio, mora se naći na optuženičkoj klupi. Niko ne smije pobjeći od ruke pravde.

Za Sud BiH, u kojem i danas sjede sudije sa ratnom prošlosti, ovo je veliki ispit. Ovaj predmet je šansa da Sud BiH koliko-toliko vrati povjerenje, jer mu dobar dio građana ne vjeruje.

Protiv Dudakovića i preostalih 16 optuženih govoriće 447 svjedoka i šest stručnih vještaka. Kako je najavljeno, suočiće se i sa više od 1.100 dokaznih materijala. Kada bi ovakav predmet doživio fijasko, bila bi to neviđena sramota i za Tužilaštvo BiH i Sud BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije