Nezavisni stav

Svijet u transformaciji

Cijeli svijet nalazi se u potpunoj tehnološkoj transformaciji: vještačka inteligencija zamjenjuje radnike, umjesto vozača uskoro se očekuju autonomna vozila, informacione tehnologije zamjenjuju klasičnu državnu administraciju, električna vozila sahranjuju kompletnu naftnu industriju i stotine hiljada radnih mjesta...

Uz sve to, na pomolu je i nova tehnologija, koja će u narednih desetak godina potpuno izmijeniti kompletnu socijalnu strukturu. Zapamtite ovu riječ: blokčejn. Vjerovatno za nju još niste ni čuli, a za nekoliko godina biće poznata barem koliko je riječ internet danas. Radi se o decentralizovanom uvezivanju baza podataka, koje će zamijeniti sadašnje centralne servere koji su sastavni dio interneta. Svaki korisnik blokčejna će ujedno biti i server, a sve - od bankarskih transakcija, monetarnih plaćanja, preko internet sajtova biće prebačeno na ovaj sistem. Vjerovatno najpoznatija aplikacija tehnologije blokčejna je bitkoin, virtuelna valuta, zasnovana na decentralizovanoj evidenciji monetarnih transakcija.

Kao što smo devedesetih, dok smo se ovdje ubijali osvećujući rane od prije 100 ili 200 godina, prespavali internet revoluciju, tako i danas, zaokupljeni etničkim trvljenjima, spavamo dok je na pomolu nova blokčejn revolucija.

U Americi, Evropi i Kini vode se rasprave o tome kako će se društvo prilagoditi ovim novim i neminovnim trendovima. Populizam, internet radikalizam i fejk njuz fenomen, samo su manifestacija strahova i otpora onome što novi i nepredvidivi svijet donosi. Međutim, oni su se, svako na svoj način i u okviru svog društvenog sistema, uhvatili u koštac s ovim izazovom. I nemam nikakve sumnje da će ga uspješno riješiti, ma koliko nam se sada to činilo teškim izazovom.

Zašto o ovome pišem? Bloomberg je u reportaži o BiH napisao da smo 60 godina u zaostatku u odnosu na EU. Da imamo imalo pameti i vizije i da odmah uvedemo ministarstvo za nove tehnologije, transformišemo obrazovni sistem i sistem tržišta rada, imali bismo prednost koju bismo mogli iskoristiti da brže uhvatimo korak s Evropom, kojoj će trebati mnogo vremena da se oslobodi trenutnih tehnologija.

Mi, koji praktično počinjemo od nule, imamo početnu prednost da brže i lakše premostimo ovaj izazov. Hoćemo li priliku iskoristiti?

Mogli bismo lako, ali problem je što svoje  navike teško mijenjamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije