Nezavisni stav

Tako blizu, a tako daleko

Informacija koja je došla sa banjalučkog aerodroma, a prema kojoj Uprava pregovara sa niskobudžetnim avio-kompanijama o letovima za evropske destinacije obradovala je svakog normalnog čovjeka koji zna šta znači deset sati vožnje autobusom do Beča ili po cijeli dan i noć do zemalja Skandinavije.

Međutim, to što se pregovara ne mora značiti da će do toga i doći, a što se opet više puta pokazalo kao tačno u slučaju ovog aerodroma koji godinama pokušava da pronađe partnera sa kojim bi udahnuo novi život pisti u Mahovljanima.

Ipak, treba napomenuti da je loš rezultat tih pregovora iskoristila Tuzla, na čiju pistu već nekoliko godina slijeću avioni "Wizz Aira" i koja je sada u odnosu na Banjaluku avionsko čvorište. Ruku na srce, puno zavisi i od avio-kompanija koje na kraju same odlučuju o tome da li će ili neće letjeti sa nekog aerodroma.

Iako je Banjaluka od Evrope udaljena 50 kilometara, čini se da su jedno drugom veoma daleko zbog činjenice da se na njihovom kopnenom putu nalaze brojna "uska grla" koja usporavaju taj protok pa bi razvoj avio-transporta bio nešto sa čime bi sam grad prodisao. Turizam bi dobio jednu sasvim novu dimenziju.  Koliku god bi korist imao grad, toliko bi imali i drugi gradovi RS u okuženju, ali i iz Federacije BiH poput Bihaća, Jajca, Sanskog Mosta, te hrvatskih pograničnih mjesta. Mnoge su upravo dužina puta, trajanje vožnje i gužve na granicama, ali i putovanje do najbližeg aerodroma tjerali da odustanu od ideje da posjete neke evropske destinacije ili da odu u posjetu svojim najbližima. O benefitima bi se moglo u nedogled, pa je zato možda bolje da sačekamo kraj pregovora kako se ne bismo ponovo razočarali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije