Nezavisni stav

Tehnološka budućnost

Učesnici i gosti dvodnevnog Ekonomskog foruma "Jahorina 2019" složili su se da je budućnost u novim tehnologijama (inovacije, digitalizacija i komunikacione tehnologije) i da sve zemlje regiona treba da ulažu u tu industrijsku granu.

Svjesni su svi da je to šansa da se ubrza ekonomski razvoj i da region dobije zamah od kojeg će svi imati koristi - i poslodavac, i radnik, i država. Zato svi iz ove oblasti treba da zasuču rukave i svoje intelektualne sposobnosti usmjere na razvoj ove industrije, koja će, to je zagarantovano, svima donijeti bolje sutra, poslodavcima veće prihode, radnicima plate, a državi više novca u njenoj kasi.

Tehnološki stručnjaci treba da izlože plan koji će do detalja da bude razrađen, koji će tačno opisati šta je zadatak struke, a šta države. Oni moraju biti inicijatori promjena, ne smiju biti inertni, već moraju svakodnevno dosađivati državi da vide šta je urađeno u tom pogledu.

S druge strane, država treba da stvori sve preduslove kako bi se plan ostvario, mora uložiti maskimalan napor da se sve prilagodi poslodavcima i budućim investitorima. Vlast mora, što je najbitnije, da sluša struku, a ne da, kao što se već znalo dešavati, ide grlom u jagode.

Takođe, svi akteri ove priče moraju da shvate da bez međusobne podrške neće biti razultata i da ne smije biti podmetanja klipova jer će mašina zaribati. Ako se to, ne daj bože, desi, onda nije bitno ko je kriv, jer će svi biti na gubitku.

I pticama na grani je jasno da sa tehnološkim inovacijama budućnost će biti drugačija i da nakon četvrte industrijske revolucije svijet neće biti isti. Zato moramo na vrijeme da se uključimo u ove inovacije i revoluciju kako bismo dobili bitku za dobrobit svih nas. Jer dosta je da uskačemo u zadnji vagon i ovog puta za neuspjeh nema opravdanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije