Nezavisni stav

Trebinju desetka za pronatalitetnu politiku

Trebinjka Marija Stajić odnedavno je svojevrsni trebinjski fenomen, jer je u 46. godini prvi put postala majka, ali je i Trebinje, zahvaljujući brojnim majkama poput Marije, postalo fenomen u RS, jer je ovdašnja Gradska uprava jedna od rijetkih koja svima koji im se obrate donira novac za još jedan pokušaj vantjelesne oplodnje.

Korak dalje kod pokušaja vantjelesne oplodnje su gradske vlasti u Trebinju napravile i samom činjenicom da se pokušaj koji oni finansiraju uplaćuje u Češkoj, gdje se, u stvari, zamrzavaju spermatozoidi za tri pokušaja, što praktično znači novo rasterećenje parovima sa problemima steriliteta, jer iza prvog eventualnog neuspjeha slijede još dva pokušaja.

Ovakav potez gradskih vlasti u Trebinju je naišao na opšte odobravanje, gdje svi zauzimaju jedinstven stav - da gradski odbornici nisu imali bolju odluku nego kada je, svojevremeno, jednoglasno zauzet ovakav stav.

To govori i o činjenici da grad nije izgubio osnovno ljudsko opredjeljenje, tim prije što se ni na češkim klinikama gdje se rade tretmani ne susreće tolika upornost kakvu pokazuju naše porodice, gdje ni bračni par Stajić, gdje otac Budimir ima 58, a majka Marija 46 godina, nije odustajao o toga da dobije potomstvo.

Svjesni želje građana za potomstvom, ali vođeni i željom da Trebinje ima više stanovnika, bivši gradonačelnik Luka Petrović, koji je i sam otac četvoro, kao i sadašnji gradonačelnik Mirko Ćurić, otac troje djece, kažu da nastavljaju pronatalitetnu politiku, u kojoj će pomoć imati svaka trebinjska porodica, sa prioritetima višečlanih i socijalno ugroženih.

Trebinje je i jedna od prvih lokalnih sredina u Srpskoj u kojoj je formirano Udruženje parova sa problemima steriliteta "Bebe".

Udruženje je odavno premašilo brojku od stotinu beba rođenih na ovaj način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije