Nezavisni stav

Tužilački mišići

​Tužilaštvo BiH saopštilo je da će u skladu sa zakonom ispitati motive i razloge osoba koje putem medija šalju javnosti negativne poruke o radu pravosuđa sa ciljem destabilizacije pravosudnog sistema!

Ovim potezom ova pravosudna institucija da li (ne)namjerno, iako vjerujem da to istinski želi, hoće da uguši svako drugo mišljenje od njihovog. Tužilaštvo će tako, ako neko napiše na društvenoj mreži da vjeruje da je, na primjer, pravosuđe korumpirano ili ako novinar ili neko od njihovih sagovornika kaže da oni ne rade kako treba, ekspresno djelovati i ispitati motive i razloge ko je i zašto to izgovorio.

Bosna i Hercegovina jeste čudna zemlja i kada mislite da vas više ništa ne može iznenaditi, prevarite se. Upravo to pokazuje tužilački potez koji je šokirao javnost jer time, većina misli, guši se drugačije mišljenje, kritički osvrt neće biti dozvoljen, negativan komentar neće se smjeti ni pomisliti, a kamoli reći ili napisati.

Tužilaštvo BiH ovim pokazuje mišiće, ali na pogrešnoj strani. Svoju moć sili na ljudima koji samo žele da ukažu na njihove propuste kako bi pravosudni sistem bio što bolji i pravedniji. A, sada trenutno to nije, što čak tvrde i ljudi iz njihovog miljea, ali i politički establišment i pojedini predstavnici međunarodne zajednice. Ali, zato, ako ih samo dirnete, ekspresno odgovore i nađu rješenje kako da sačuvaju svoje pozicije i što je još bitnije - moć. Tada nema najučestalijeg odgovora kada ih novinari nešto pitaju: Bez komentara.

Svi znamo da su atributi božice pravde vaga i mač, što znači da nosioci pravosudnih institucija moraju svojim kantarom izmjeriti presudu, odluku, izjavu ili komentar i da ih onda mačem odsijeku kako bi pravda bila zadovoljena. Međutim, to kod nas često nije slučaj jer mačem mašu i ne obaziru se kako će odsjeći (čitaj glavu) neku odluku. Njima je bitno samo da ne izađu iz svojih moćnih fotelja.

Potpisnik ovih redova se pita da li i njega čeka ekspresno ispitivanje je li javnosti poslao negativne komentare i da li će časnom sudu morati se izjasniti: Nisam kriv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije